Aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı dört sanığın yargılandığı davanın düşürülmesine, sanıklar hakkında yakalama kararının kaldırılmasına hükmedildi.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, tüm şikayetçi ve avukatların duruşma salonunu terk etmelerinin ardından ara verildi. 45 dakikalık ara sonrasında yeniden başlayan duruşmada, sadece İsrailli askerlerin avukatları hazır bulundu. Savcı Hüseyin Aslan, davanın düşürülmesi yönündeki talebini tekrar etti.
Daha sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Oy birliğiyle verilen kararda, "İsrail devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın 4. maddesinin 2. cümlesiyle 'Her halükarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak, kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır' hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından mahkememizde görülmekte olan bu kamu davasının düşürülmesine" hükmedildiği belirtildi.
Salonda gerginlik
Doğan Haber Ajansı, davada bir müştekinin söz almadan konuşması üzerine Mahkeme Başkanı'nın bu kişiyi salondan çıkarmaya karar verdiğini belirtti.
Güvenlik görevlilerinin bu kişiden dışarı çıkmasını istemesi üzerine salonda gerginlik yaşandı.
Şikâyetçi avukatları "Böyle yargılama olmaz" diyerek cübbelerini çıkararak salonu terk etti. Bu arada salona çevik kuvvet polisi çağrıldı.
Salonda slogan atan müştekiler, tekbir getirip salonu terk etti.
Karar sonrası protesto
Karar sonrası avukat ve duruşmayı izlemeye gelenler İstanbul Adalet Sarayı içinde kararı protesto etti.
Avukatlar kararla ilgili adliye binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
31 Mayıs 2010'da gerçekleşen saldırıda 10 kişi yaşamını yitirmişti.
Kaynak: BBC Türkçe