Filistin, İngiliz ordularının kontrolüne girdiği 1917 yılında kadar 4 yüzyıl Osmanlı egemenliğinde kaldı. Osmalı ordusu dini, tarihi ve stratejik öneme sahip şehri savunurken 25 bin askerini kaybetmesine yol açacak sert bir savunma savaşı verdiyse de nihayetinde teslim olmak durumunda kaldı.
Teslim olmaktan başka şansı kalmayan Osmanlı ordusu adına, Kudüs valisi şu fermanı kaleme almıştı:
“İngiliz Kumandanlığı’na,
Her milletçe mukaddes olan Kuds-i Şer’if’te iki günden beri bazı emâkine (mekânlara) obüsler düşmektedir. Hükümet-i Osmaniye’ce sırf emâkîn-i diniyyeyi (dinî mekânları) tahripten vikayeten (korumak için) asker kasabadan çekilmiş ve Kamame ve Mescid-i Aksa gibi emâkîn-i diniyyenin (dinî mekânların) muhafazasına memurlar ikame edilmiştir.
Tarafınızdan da bu yolda muamele edileceği ümidiyle işbu varakayı Belediye Reisi Vekili Hüseynîzade Hüseyin Bey ile gönderiyorum efendim.
Kudüs Müstakil Mutasarrıfı İzzet. 8-9/12/33 (1917)”.
Anlaşmanın ardından İngiliz General Allenby 11 Aralık'ta Kudüs'e girdi ve Filistin'de İngiliz mandası dönemi başladı ve bu dönemin ardından bölgede İsrail devleti kuruldu. Bu tarihten günümüze dek Kudüs ve Mescid-i Aksa, İslam'ı benimseyen bir siyasi otorite tarafından hiç yönetilmedi.
Edmund Allenby'in törenle Kudüs'e girişi:
İngiliz ordusu şehre girmeden önce Mescid-i Aksa'da Osmanlı askerlerinin görüntüleri:
Kaynak: Mepa News