Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisinde, Suriye’nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyona vurgu yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan MGK toplantısının ardından bildiri yayımlandı.
Bildiride, "Toplantıda, PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ örgütleri başta olmak üzere, milli birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı, yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu ve ilave tedbirlerin görüşüldüğü" ifade edildi.
MGK Bildirisinde şunlar kaydedildi:
"Güney sınırlarımızın terör tehdidinden arındırılması için halihazırda icra edilen ve edilecek harekatların komşularımızın toprak bütünlüğü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyaçlarımızın gereği olduğu belirtilmiş, bu harekatların, komşularımızın da huzur ve güvenliğine ciddi katkı sağlayacağının altı çizilmiştir. Mensubu olduğu uluslararası kuruluşlarda ve ittifaklardaki yükümlülüklerinin gereğini her daim müttefiklik ruhu ve hukuku ile ahde vefa ilkesine uygun bir şekilde yerine getiren Türkiye'nin, aynı sorumluluk ve samimiyeti müttefiklerinden de beklediği vurgulanmış, bilhassa insanlığın ortak düşmanı olan terörizme destek vererek ve himaye ederek uluslararası hukuku açıkça ihlal eden ülkelere, bu tutum ve davranışlarına son verme ve Türkiye'nin güvenlik hassasiyetlerini dikkate alma çağrısında bulunulmuştur."
Ukrayna ile Rusya savaşı
Ukrayna ile Rusya Federasyonu arasındaki savaşın durdurulması ve barışçıl çözüme giden yolun açılması için vakit kaybetmeksizin kapsamlı ateşkes ilan edilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü çerçevesinde ulaşılacak bir çözümün, bölgede kalıcı barışın tesisine esas teşkil edeceği belirtildi.
MGK Bildirisinde, "Uluslararası hukuku ve taraf olduğu antlaşmaları ihlal eden Yunanistan'ın Ege Denizi'nde tedricen artan kışkırtıcı eylemleri ve iş birliği anlayışı ile hareket edilmesi gereken ittifakları istismar etmeye yönelik gayretleri ele alınmış, milletimizin hak ve menfaatlerinin korunması hususundaki kararlı tutumumuzun tavizsiz bir şekilde sürdürüleceği vurgulanmıştır." ifadesi kullanıldı.
Son dönemde bazı ülkelerde İslam düşmanlığının yeniden yükselişe geçmesinden duyulan endişenin de belirtildiği bildiride, "İlgili ülkelere, kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına ve vatandaşlarımızın fiili saldırılarla hedef alınmasına varan kışkırtıcı eylemlerin görmezden gelinmemesi ve engellenmesi hususundaki sorumlulukları hatırlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.
MGK Bildirisinde, Libya'da sağlanan istikrar ile ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasının ve yeni çatışmalara yol açabilecek adımlardan kaçınılmasının öneminin vurgulandığı, halkın beklentileriyle uyumlu şekilde, milli uzlaşı temelinde adil, hür ve muteber seçimlerin tüm Libya sathında düzenlenmesine duyulan ihtiyacın teyit edildiği de aktarıldı.
Harekatın hedefinde hangi bölge olacak?
Suriye'ye yönelik yeni harekat planında iki temel amaç olacağı düşünülüyor.
Bunlardan ilki, PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Türkiye sınırından ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden uzaklaştırılması.
İkinci amacın ise, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için güvenli bölgelerin tesis edilmesi.
Olası harekat kapsamında göze çarpan birkaç bölge bulunuyor. Bunlar,
- YPG'nin Afrin, Azez, Çobanbey gibi yerleşimlere saldırılar için kullandığı Tel Rıfat ve Menbiç kırsalları. Özellikle bölge güvenliği için bu alanlardan YPG'nin çıkarılmasının amaçlanabileceği düşünülüyor.
- Türkiye'nin 2019 yılının Ekim ayında icra ettiği Barış Pınarı Harekatı kapsamında kontrol altına aldığı bölgenin çevresi. Bu doğrultuda Ayn el Arap (Kobani), Ayn İsa, Tel Temr, Derbesiye, Kamışlı gibi bölgelerde askeri hamlelerde bulunulabileceği değerlendiriliyor.
Özellikle Rusya'nın Suriye'deki gücünü azalttığının belirtilmesi ve NATO'da Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine onay vermesinin istenmesi Suriye'de de Türkiye'nin elini güçlendirmiş durumda.
Harekata dair ayrıntıların önümüzdeki dönemde daha net olarak şekillenmesi bekleniyor.
Türkiye'nin bölgeye düzenleyeceği harekatların rejim kontrolündeki bölgelere uzanması halinde bunun muhaliflere de olumlu etkisi olabileceği tahmin ediliyor.
Olası bir harekata dair söylentiler 2021 yılının Ekim ayında da kuvvetlenmiş, ancak sahada şartların sağlanamaması ve bölgedeki aktörlerin etkinliği, harekatların ertelenmesi sonucunu doğurmuştu.
Kaynak: TRT Haber, Mepa News