Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis. ABD’ye bu hafta yaptığı ziyaret sırasında Beyaz Saray ve Kongre’de yaptığı görüşmelerde Washington’un Atina’ya F-35 savaş uçakları satması, Ankara’nın F-16 savaş uçaklarını modernleştirmek ve yeni savaş uçakları satın alma projesini ise engellenmesi için yoğun lobi yaptı.
Defense News dergisi, Miçotakis’in F-35 savaş uçaklarının alımı konusunda ABD’de yoğun lobi yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkmasının ise ABD Kongresi’nin Türkiye’ye yönelik 400 milyon dolarlık füze, radar ve F-16 savaş uçağı ekipmanı satışına onay vermesini zorlaştıracağı yorumunu yaptı.
ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Miçotakis, Yunanistan'ın 2028'den sonra F-35 savaş uçağı satın alma konusundaki kararlılığını yinelerken, “F-35 uçaklarından oluşan bir filo satın alma sürecini başlatacağız ve bu fantastik uçağı bu on yılın sonundan önce Yunan Hava Kuvvetleri'ne envanterine dahil etmeyi umuyoruz." dedi.
Miçotakis, F-35 ve F-16 savaş uçaklarını üreten Lockheed Martin firmasının Yunanistan’da ortak yatırım yapmak için ilgili duyduğunu kaydetti.
Hükümet yetkililerine atıfta bulunan Yunan basınına göre, Lockheed Martin Atina’yı F-35 ortak üretim projesine davet etti.
Lockheed Martin yetkilileri Defense News dergisine yaptıkları açıklamada ise “Yunan hükümetinin F-35 projesiyle ilgilenmesinden onur duyuyoruz. ABD hükümeti bünyesinde satın alma konusunda ihtiyaç duyulan her türlü desteği sağlayamaya hazırız.” denildi.
ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında Kongre’ye hitap eden Miçotakis, isim vermeden Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlal ettiğini iddia ederek, ABD Kongresi’nden Türkiye'ye yapılacak muhtemel silah satışlarında Doğu Akdeniz'deki durumu göz önünde bulundurmasını istedi.
Yunanistan Başbakanı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Türkiye karşıtlığıyla bilinen Senato Dışişleri Komitesi Başkanı Bob Menendez ile yaptığı görüşmelerde de bu konuyu ayrıntılı bir şekilde gündeme getirdi.
Türkiye’nin NATO’daki üyeliklere itirazının sonuçları ne olur?
Rusya’dan S-400 savunma sistemleri aldığı için 2019 yılında F-35 savaş uçağı üretimi projesinden Türkiye’nin çıkartıldığını hatırlatan Defense News dergisi, Biden yönetiminin geçen ay Ankara’ya 400 milyon dolarlık yeni silah satışı için Kongre’den gayri resmi onay istediğini kaydederek, Erdoğan’ın yeni NATO çıkışının bu onayın geçmesini zorlaştırdığı yorumunu yaptı.
Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarının füze ve radarlarla modernleştirilmesi dışında ilave olarak 40 adet F-16 savaş uçağı satın almak istediğini yazan Defence News, bu hafta ABD’ye gelecek Türk yetkililerle bu konunun ayrıntılı bir şekilde görüşüleceğini duyurdu.
Türkiye’ye yeniden silah satışına göreceli olarak olumlu bakan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Defense News’e yaptığı açıklamada Ankara’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine yaptığı itirazı Türk yetkililerle görüşeceklerini söyledi.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Mike McCaul ise Türkiye’nin yeni üyeleri engellemesi halinde “Ankara’ya yeni F-16 satışının suya düşeceğini” söyledi.
McCaul, Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkması “Türkiye için sorun olur.” diyerek görüşlerini özetledi.
Türkiye’nin satın aldığı S-400 savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesini öneren McCaul, elindeki S-300 sistemlerini Ukrayna’ya gönderen Slovakya’ya ABD’nin Patriot savunma sistemi verdiğini hatırlattı ve bunun aynısının Ankara’ya uygulanabileceği görüşünü dile getirdi.
Kaynak: Euronews