Fotoğraf: Mogadişu yönetimi ile Mısır arasında Ağustos ayında imzalanan askeri anlaşma töreni
Yetkililer, bir Mısır savaş gemisinin Somali'ye uçaksavar silahları ve toplar da dahil olmak üzere ikinci büyük bir silah teslimatı gerçekleştirdiğini ve bunun iki ülke ile Etiyopya arasında daha fazla sürtüşmeye yol açabileceğini söyledi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Somali ordusunun yeteneklerini desteklemek ve inşa etmek için Mısır askeri yardım sevkiyatı Somali'nin başkenti Mogadişu'ya ulaştı" dedi.
Bakanlık açıklamasında sevkiyatın "Mısır'ın Somali halkının güvenlik, istikrar ve kalkınma hayallerini yerine getirmek için gerekli ulusal yetenekleri geliştirme çabalarını desteklemedeki süregelen merkezi rolünü teyit ettiği" belirtildi.
Mısır, Somali'ye yaptığı ilk askeri yardımı Ağustos ayında gerçekleştirmişti.
Mısır ve Somali arasındaki bağlar bu yıl Etiyopya'ya karşı duydukları ortak güvensizlik nedeniyle gelişti ve Kahire, ülkelerin Ağustos ayında ortak bir güvenlik anlaşması imzalamasının ardından Somali'nin başkenti Mogadişu'ya birkaç uçak dolusu silah gönderdi.
Reuters haber ajansının bir diplomata dayandırdığı haberine göre Mısır savaş gemisinin taşıdığı silahla Pazar günü boşaltılmaya başlandı.
İki liman çalışanı ve iki askeri yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, konvoylar silahları Savunma Bakanlığı binasına ve yakındaki askeri üslere taşırken güvenlik güçleri Pazar ve Pazartesi günleri rıhtımı ve çevre yolları kapattı.
Etiyopya'nın geçtiğimiz dönemde ayrılıkçı Somaliland bölgesiyle imzaladığı liman kiralama anlaşması Mogadişı yönetimini kızdırmıştı. Somaliland söz konusu anlaşmada bağımsızlığının tanınmasını şart koşmuştu.
Etiyopya ayrıca, Somali'deki Afrika Birliği Geçiş Misyonu (ATMIS) adlı oluşumun bir parçası olarak Somali'de en az 3.000 asker bulundururken, tahmini 5.000-7.000 asker ikili bir anlaşma kapsamında diğer bölgelerde konuşlandırıldı.
Somali, Somaliland anlaşmasını egemenliğine yönelik bir saldırı olarak nitelendiriyor ve Addis Ababa anlaşmayı iptal etmediği sürece Etiyopya'nın tüm askerlerinin yıl sonuna kadar kontrol ettiği bölgelerden ayrılmasını istediğini söyledi.
Öte yandan, Addis Ababa'nın Nil Nehri'nin kaynak suları üzerinde büyük bir baraj inşa etmesi nedeniyle yıllardır Etiyopya ile anlaşmazlık yaşayan Mısır, bu ülke ile Somaliland arasındaki anlaşmayı kınadı.
Bu yılın Ocak ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Kahire'nin Mogadişu yönetimi ile "omuz omuza durduğunu" ifade etti.
Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud'un ziyareti sırasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sisi, "Mısır kimsenin Somali'yi tehdit etmesine ya da güvenliğine zarar vermesine izin vermeyecektir" dedi.
Afrika Birliği Temmuz ayında yaptığı açıklamada Kahire'nin Somali'de yeni bir barışı koruma misyonuna asker katkısında bulunmayı teklif ettiğini belirtmiş, ancak bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapmamıştı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera