Mısır ile Mogadişu yönetimi arasında askeri anlaşma

Mısır ve Mogadişu yönetimi arasında askeri iş birliği protokolü imzalandı.

Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud Çarşamba günü Kahire'yi ziyaret ederek Mısır'da 2013 yılındaki darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile bir araya geldi.

İki isim, taraflar arasında bir askeri iş birliği protokolüne imza attı.

İmza töreninin ardından Sisi "Somali'nin toprak bütünlüğünü koruma" taahhüdünü teyit etti.

Mogadişu yönetimi lideri Mahmud ise anlaşmanın "bölgesel, kıtasal ve uluslararası barış ve güvenlik arayışında bilgi ve uzmanlık alışverişi için bir plan işlevi gördüğünü" savundu.

Son günlerde Mogadişu'daki Mısır Büyükelçiliği yeniden açılmış ve Kahire ile Mogadişu arasında Egyptair uçuşları yeniden başlamıştı.

Somali-Mısır hattındaki anlaşmanın, Mogadişu yönetimi ile Etiyopya arasında Türkiye'de devam eden müzakerelerin sürdüğü bir dönemde yapılması dikkat çekti.

Mogadişu yönetiminin söz konusu hamleyle dış ilişkilerini çeşitlendirerek elini güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Etiyopya ile Mısır arasında, Etiyopya'nın inşa ettiği Rönesans Barajı sebebiyle uzun süredir gerilim yaşanıyordu.

Benzer bir gerilim de Etiyopya'nın Somaliland ile gerçekleştirdiği deniz anlaşması sebebiyle Etiyopya-Somali hattında patlak vermişti. Söz konusu krize rağmen Etiyopya halen Mogadişu yönetiminin Eş Şebab'a karşı savaşında en büyük askeri destekçisi konumunda.

Mısır da son dönemde Mogadişu yönetimine verdiği askeri desteği artırıyordu.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri