Mısır'daki ciddi ekonomik krizi aşmaya çalışan Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, üç günlük bir ziyaret kapsamında Hindistan'a gitti.
Sisi'nin söz konusu ziyaretinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi ve Mısır ile Hindistan'ın ticaret, tarım, teknoloji ve savunma alanlarında ilişkileri geliştirecek bir dizi anlaşmaya imza atması bekleniyor.
Middle East Eye'den Elis Gjevori imzalı habere göre Sisi, yaptığı üç günlük ziyarette Hindistan'ın 'Cumhuriyet Bayramı' kutlamalarına da katılacak.
Hindistan basınına göre, Mısır Silahlı Kuvvetlerinden 180 askeri personel de kutlamalarda yer alacak.
Habere göre, Hindistan, Orta Doğu'da kültürel ve siyasi nüfuza sahip olması sebebiyle Mısır'la ilişkilerini daha da geliştirmek istiyor.
Habere göre İslam dünyasında sembolik olarak önemli bir isim olan Mısır, Hindistan'ın işgal altındaki Keşmir'de gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerine karşı ciddi bir duruş sergilemekten büyük ölçüde kaçındı. Bu durumun iki ülke arasındaki güçlü ilişkileri korumayı sağladığı düşünülüyor.
Öte yandan Sisi yönetimindeki Mısır'ın mali krizle mücadele ettiği ve bunu aşmak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaştığı biliniyor.
IMF ile yapılan anlaşma gereği Mısır Lirasını desteklemeyi kesmek durumunda kalan Sisi yönetiminin politikaları sonucunda bugünlerde 1 Amerikan doları 30 Mısır Lirası seviyelerinde işlem görüyor.
Sisi'nin Hindistan ziyaretinde başlıca gündem konusu ise Mısır ekonomisinin gidişatı olacağı ifade ediliyor.
Mısır ile Hindistan arasındaki ticaret oranları yıllar içerisinde inişli çıkışlı seyretti. Fakat iki ülke arasındaki ticaret verileri 2021 yılında 5,8 milyar dolara ulaştı.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde Yardımcı Araştırmacı olan Umberto Profazio'ya göre, Hindistan gibi ülkeler, Mısır'a destek sunarak ülke ekonomisinde biraz rahatlamayı sağlayabilir, ancak dünyadaki ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında Hindistan'ın yeterli kaynağa sahip olduğundan emin olunamıyor.
Diğer taraftan Rusya'nın Ukrayna işgali sonucunda buğday tedariki konusunda sıkıntılar yaşayan Mısır'ın yardımına Hindistan koşmuştu.
Hindistan, buğday ihracatını yasaklamasına rağmen istisnai olarak Mısır'a 61 bin ton buğday ihraç etmişti.
Profazio iki ülkenin ekonomik, askeri ve siyasi ilişkileri geliştirmesi yönünde beklentilerin olmasının yanı sıra Hint-Pasifik'in mühim bir rol edineceği çok kutuplu bir dünyaya hareketle, Hindistan'la ilişkileri güçlendirmenin müttefikleri çeşitlendirme kapsamında Orta Doğu ülkeleri için özellikle önemli bir adım olacağını savunuyor.
Kaynak: Mepa News