Mısır: Nil krizinde Rusya Etiyopya'yı destekliyor

Mısır Nil krizinde Rusya'yı Etiyopya'yı desteklemek ve Mısır aleyhinde lobicilikle suçladı. Rusya ve Etiyopya'dan ise karşı açıklamalar geldi.

Mısır tarafından yapılan resmi açıklamada Mısır ve Etiyopya arasında yaşanan Nil krizinde Rusya Etiyopya'yı desteklemek ve krizin ele alındığı uluslararası toplantılarda Mısır'a karşı lobicilik yapmakla suçlandı.

12 Temmuz 2021'de Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya ve Etiyopya arasında askeri iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

Rusya'nın Mısır Büyükelçisi Georgy Borisenko tarafından yapılan karşı açıklamada ise Rusya'nın Nil krizine müdahil olmadığı, tarafsız olduğu, hem Mısır hem de Etiyopya ile iyi ilişkileri olduğu ve Mısır'ı önemli bir partner olarak gördüğü belirtildi.

Nil krizi nedir?

Etiyopya'nın Mısır'dan geçen Nil Nehri'ni besleyen iki koldan biri olan Mavi Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Rönesans Barajı uzun süredir bölgede gerilimi artıran temel etken konumunda.

Nüfusu 100 milyonu aşan Mısır'ın tatlı su kaynağının yüzde 95'inin Nil Nehri'ne bağlı olduğu belirtiliyor. Nil Nehri'ni besleyen Mavi Nil ve Beyaz Nil Nehirleri Sudan'ın başkenti Hartum'da birleşip tek nehir olarak Mısır'a ulaşıyor.

Mavi Nil Nehri'nin kaynağı olan Etiyopya'nın son dönemde bu nehir üzerindeki projelerinin Sudan üzerinden Mısır'a ulaşacak su miktarını azaltacak olması Mısır ve Sudan'ın sert tepkisini çekiyor.

Etiyopya Mavi Nil Nehri'ni kendi topraklarından çıktığı için dilediğince kullanabileceğini iddia ederken Mısır 20. yüzyıldaki anlaşmalar gereği Nil Nehri'nde asıl söz sahibinin Mısır olduğunu belirtiyor.

Etiyopya: "Mısır asıl gündemi değiştirmek üzere bu açıklamayı yaptı"

Etiyopya tarafından Mısır'ın açıklamasına sert tepki geldi. Etiyopya yönetimi, Etiyopya'nın başkentine ilerlemeye çalışan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin Mısır tarafından desteklendiğini iddia etti.

Bu desteği gizleyebilmek için Mısır'ın gündem değiştirme amacıyla Rusya'nın Nil krizinde Etiyopya'yı desteklediği iddiasını ortaya attığını belirtip Mısır'ı kınadıklarını açıkladı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri