Mısır ve Sudan, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Etiyopya Rönesans (Nahda) Barajı'nda su tutmaya başlaması kararının tek taraflı olarak alındığını belirterek Addis Ababa hükümetinin bu girişimini kınadı.
Mısır ve Sudan söz konusu barajın faaliyete geçmesi durumunda kendi ülkelerinde susuzluk sorunu yaşanacağını öne sürmüş ve yaklaşık 10 yılı aşkın süredir baraj inşaatının yapımına karşı çıkmıştı.
Mısır Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada barajın suyla doldurulma girişiminin üç ülke arasındaki görüşmeleri sekteye uğrattığını ve fizibilite çalışmaları konusundaki soruları da beraberinde getirdiğini açıkladı. Bakanlık makul bir anlaşmaya varma girişimlerinin de askıda bırakıldığını belirtti.
Sudanlı yetkililer ise Etiyopya'nın bu girişimini zarar verici ve rahatsız edici olarak tanımladı. Mısır ve Sudan'dan gelen eleştiriler sonrası Etiyopyalı yetkililerse konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Etiyopya'nın, Nil Nehri'nin iki kolundan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda anlaşmazlık çıkmıştı.
Afrika'nın en büyük baraj projesi
Elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını hidroelektrik santrallerinden sağlayan Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Nahda Barajı ile yetersiz olan enerji üretimini artırmayı amaçlıyor.
Barajın yüzde 73'ünü tamamlayan Etiyopya, ortak anlaşma olmasa da temmuzda barajda su tutmaya başlayacağını açıklamıştı.
Mısır, Nahda Barajı müzakerelerinin tıkanmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) "adil bir çözüm bulunması" için müdahale edilmesini istemişti.