Gıda ve su yüklü yüzlerce kamyon, bazıları yaklaşık iki aydır Mısır'ın kavurucu yollarında mahsur kalmış durumda ve çok ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerini savaştan zarar gören Gazze'ye ulaştırmak için izin bekliyor.
Gazze sınırına yaklaşık 50 kilometre mesafede un, su ve diğer yardım malzemelerini taşıyan kamyonlar tozlu bir yolda her iki yönde de sıralanmış durumda.
Şoförler, Mısır'ın kavurucu yaz sıcağında haftalardır beklediklerini söylüyor.
İsrail ile Filistinli grup Hamas arasında dokuz aydır süren savaşın ardından Gazze'de yaşanan insani kriz daha da derinleşiyor. Yardım kuruluşları kuşatma altındaki kıyı bölgesinde kıtlık riskinin yüksek olduğu uyarısında bulunuyor.
Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki El Ariş kentinin eteklerine park eden kamyon şoförleri, İsrail'in Mayıs ayında Gazze-Mısır sınırına yönelik saldırılarını genişletmesinden bu yana bölgeye insani yardım malzemesi ulaştıramadıklarını söylüyor.
Bazı yiyeceklerin atılmak zorunda kaldığını söylediler.
Kamyon şoförü Elsayid el Nebavi, "Yemin ederim, bu yükten önce buraya geldik ve 50 günden fazla bekledik ve sonunda yük süresi dolduğu için geri gönderildi." dedi.
"Geri dönmek ve iade etmek zorunda kaldık. Başka bir parti yükledik ve işte yine buradayız ve bu yükün süresi dolmadan yetişip yetişmeyeceğini ya da başına ne geleceğini sadece Allah bilir."
İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarına Mayıs ayında başladı. Gazzeliler için dış dünyaya açılan bir can damarı olan, yardımların ulaştırılmasına ve hastaların tahliyesine olanak tanıyan Gazze ile Mısır arasındaki Refah geçidi o tarihten bu yana kapalı.
Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in dahil olduğu görüşmeler Refah'ın yeniden açılmasını sağlayamadı ve Mısır sınırın Gazze tarafında Filistinlilerin varlığının yeniden tesis edilmesini istiyor. Mısır sınırı boyunca yıkılan Gazzeli binaların üzerinde artık İsrail bayrakları dalgalanıyor.
"Bu yükü teslim etmek için bir aydan fazla bir süredir burada mahsur kaldık. Sıranın bize gelmesini bekliyoruz ama henüz bir şey yok." diyor araçlarının yanında oturup çay içen ve sigara tüttüren kamyon şoförlerinden biri olan Ahmed Kamel.
"Akıbetimizi bilmiyoruz. Ne zaman girebileceğiz? Bugün mü? Yarın mı? Yarından sonraki gün mü? Sadece Allah bilir. Taşıdıklarımız dayanacak mı yoksa çoğu bozulacak mı?"
Yardım ve ticari malzemeler diğer kara sınır kapılarından, havadan ve denizden Gazze'ye girmeye devam ediyor, ancak yardım grupları ve Batılı diplomatlar malzemelerin ihtiyacın çok altında olduğunu söylüyor. Şoförler İsrail'den izin beklediklerini söylüyor.
'Zorluklar'
İsrail'in Refah'a saldırısından önce de Gazze'de yardım dağıtımı zordu. İsrail, Hamas'a ulaşmasını engellemek istediğini söyleyerek bölgeye giren mallara kısıtlamalar getirdi. Bazı yardım konvoyları da İsrail askeri saldırılarında isabet aldı ve yardım görevlilerinin ölümüne neden oldu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Mısır'da biriken yardımların Kerem Ebu Salim geçiş noktasının Gazze tarafında biriken insani yardımlardan kaynaklandığını ve yaklaşık 1.200 kamyon dolusu yardım biriktiğini söyledi.
Yetkili, İsrail'in Gazze'ye malzeme girişini kolaylaştırmaya devam ederken, Gazze içinde uluslararası gruplar tarafından yürütülen dağıtım ağının
Filistinli yerel suç çetelerini ve Hamas'ı suçlayarak son aylarda "kesintiye uğradığını" iddia etti.
Gazze'deki yardımların koordinasyonunu denetleyen İsrail ordusu, İsrail ve Mısır'dan tüm nüfusa yetecek kadar gıda girmesine izin verdiğini söyledi. Ancak yardım kuruluşlarının, İsrail de dahil olmak üzere geçiş noktalarından girdikten sonra gıda naklinde "zorluklarla" karşılaştığını da kabul etti.
Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı'nda bakan yardımcısı ve eğitimli bir tıp doktoru olan Maha Barakat, Gazze'den ayrılabilen Filistinlilerin yetersiz beslendiğini söyledi.
BAE Gazze'den tıbbi tahliyelerde rol alıyor.
BAE yönetiminin kiraladığı bir uçakla El Ariş'e giden Barakat Reuters'a yaptığı açıklamada "Gittikçe zayıflıyorlar" dedi ve beslenme yetersizliği nedeniyle yaraların iyileşemediğini söyledi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar