Muhammed Salah’ın annesine yönelik tehditler, Mısır’da ne çeşit olursa olsun popülerliğin bir bela olduğunu gösteriyor.
ABD Başkanı Abraham Lincoln, suikaste uğramadan kısa bir süre önce “eğer huzur istiyorsanız popüleriteden uzak durun” demişti. Meşhur birçok kişi gibi o da popüleritenin iki ucu keskin bir kılıç olduğunun farkındaydı. Paranoyak liderler ve başkalarına yönelen ilgiyi kendilerine tehdit olarak gören destekçilerinin bulunduğu Ortadoğu kadar bu durumun apaçık ortada olduğu başka bir yer daha yok.
Bunun en yeni örneğini Twitter’da gördük. Mısır Futbol Federasyonu'nun üst düzey bir yetkilisi, Liverpool futbol kulübünün kahramanı Muhammed Salah’ın hala Mısır’da yaşayan annesine üstü kapalı bir tehdit yöneltti.
Tehdidin nedeni, Muhammed Salah’ın FIFA Dünya Kupası’ndan Mısır’ın kötü performasından dolayı Mısır Futbol Federasyonu’nun uygulamalarını sorumlu tutmasıydı.
Golcünün iğneleyici sitemine Mısır Futbol Federasyonu üst kurul üyesi Halid Latif’den kan donduran bir cevap geldi.
“Muhammed Salah’a annesinin hala Mısır’da olduğunu hatırlatmak isterim. Kendisi hala yurt dışında, istediğini yapabilir. Demek istediğimi anlayan anladı”
Abdulfettah Sisi yönetimindeki Mısır’ı bilenler, bu tehdidin mahiyetini kesinlikle anlayacaklardır.
Tartışma, 11 Ağustos’ta futbolcunun menajeri Muhammed Abbas’ın, Mısır Futbol Federasyonu’na “tartışmaya kapalı talepler” listesini mail olarak göndermesi ile başladı.
Taleplerin tamamı kamuoyununa açıklanmamış olsa da, Salah’ın bazı PR ve ulusal takımın reklam faaliyetlerinden uzak tutulması talebini içerdiği anlaşıldı. İngiltere Premier Ligi’nde oyuncuların kişisel sponsorluk anlaşmalarının milyonlarca sterlin değerinde olduğu ve bu anlaşmalara futbolcunun rakip firmaların reklam yüzü olmasını yasaklayıcı maddeler konduğu söyleniyor.
Ancak birkaç gün önce, Mısır Futbol Federasyonu (MFF) Salah’ın taleplerine “eşi görülmemiş” bir karşılık verdi. MFF’den ismi verilmeyen bir kaynağa göre Halid Latif ve diğer bir kurul üyesi Magdy Abdulgani, Salah hakkında disiplin soruşturması çağrısında bulundu.
Pazartesi günü MFF resmi sosyal medya hesabında Salah’ın tam ismi verilerek bir açıklamada bulunuldu.
“MFF’nin gerçeği gösterme gayretini beyan eder ve kurumumuzun oyuncuların kişisel problemlerini çözme makamı olmadığını teyit ederiz. Muhammed Salah Hamit Gali Taha’nın menajerinin gidebileceği kurullar bulunmaktadır. Şöhret ve kişisel kazanç için ulusal varlığımıza zarar vermeyi amaçlayanların disiplin komitesine sevk edilmesi zorunluğu doğmuştur”
Mart ayında ülkede yapılan seçimlerde resmi olarak aday olmasa da 1.7 milyon oy pusulasına Salah’ın ismi yazılarak seçim sandıklarına atılmıştı. Seçmenler Salah’ı kendilerine sunulan adaylardan daha çok istediklerini ortaya koymuşlardı.
FIFA’nın futbolun siyasileştirilmesine karşı olan katı kurallarına rağmen MFF, El Sisi’nin başkanlık kampanyasını açıkça destekledi.
Salah ülkesinin futbol otoriteleri ile yaşadığı ticari anlaşmazlığın ardından MFF içinde sallantılara neden oldu.
Fotoğrafının Mısır milli takım uçağının üzerinde yer alan resmi sponsorluk reklamında kullanılması belli ki oyuncunun keyfini kaçırmıştı. Salah'ın rakip telekom firması Vadofone ile sponsorluk anlaşması vardı ve şu açıktı ki fotoğrafının bu şekilde kullanılması bu anlaşmayı tehlikeye atıyordu.
Anlaşmazlık 25 yaşındaki yıldızın ağırlığı sayesinde hızlıca çözüldü. Mısır Gençlik ve Spor Bakanı Halid Abdulaziz acil bir şekilde MFF'in yönetim kurulunu topladı ve Salah'ın menajerinin talepleri karşılandı. Abdulaziz, "İngiltere'deki tüm anlaşmalarına hürmet göstereceğimizi temin ederim" şeklinde bir tweet attı.
Ancak böyle uzlaşmacı cümleler kısa sürede buharlaşıp gitti. Bir MFF üyesinin Twitter'da Salah hakkında "domuz" dediği iddia edildi.
1990 yılından beri ilk defa Dünya Kupası finallerine katılmayı başaran Mısır, büyük bir beklenti oluşturmuştu fakat takımın performansı hayal kırıklığı oldu. Salah, "Mısır'ın dördüncü piramidi" yakıştırması ile övülüyordu ancak sakalığı nedeniyle tüm maçlarda oynayamadı.
Salah geçenlerde resmi Facebook sayfasında MFF'yi eleştiren iki video paylaştı. Yıldız futbolcu, MFF'nin maçların oynanacağı yerden yüzlerce kilometre uzaklıktaki Çeçenistan'ı antreman kamp yeri olarak seçmesini eleştirdi. Mısırlı oyuncular sürekli ünlü isimlerle ve medya ile fotoğraf çekinme merasimleri nedeniyle bir türlü maçlara hazırlanamadı. Salah paylaşımında, "Dünya Kupası'na hazırlık kampında çok sayıda sıkıntı yaşadık" dedi.
Salah gecenin bir yarısı kendisi ile konuşmak isteyen ziyaretçiler nedeniyle odasında sürekli rahatsız edildi. Salah Çeçenistan'ın kötü bir şöhrete sahip olan Rus destekli lideri Ramazan Kadirov ile Grozny Stadyumu'nda bir geçit töreni yaptı. CNN dahil olmak üzere bazı TV kanalları, Salah'ın milli takımdan ayrılmayı düşündüğünü ve Mısır hükümeti tarafından siyasi bir araç olarak kullanılmaktan rahatsız olduğunu haberleştirdiler.
Bir önceki makalemde, Salah'ın sırdaşı ve akıl hocası olan Muhammed Aboutrika'nın anlattıklarını nakletmiştim. 39 yaşındaki Aboutrika tüm Arap dünyasına kendisini sevdirmiş bir isim. 2008 yılında attığı bir gol sonrası "Üzüntünü paylaşıyoruz Gazze" yazılı tişörtünü taraftarlara göstermişti.
Beklendiği gibi MFF tarafından cezalandırıldı. Pişman değildi, o tişört ile gömülmek istediğini söyledi. Taraftarların arasında çıkan çatışmalar sonrası onlarca kişinin öldüğü Port Said katliamının ardından şöyle demişti: "Bu bir savaş ve insanlar önümüzde ölüyor. Hayat bu kadar ucuz mu?"
Seçimlerde Müslüman Kardeşleri desteklemesi nedeniyle hareketi fonlamakla suçlanarak Aboutrika'nın mal varlığına el kondu. Aboutrika geçen sene Mısırlı yetkililer tarafından teröristler listesine alındı.
Bu eski oyuncu El Sisi'nin gazabına uğrayan tek futbolcu değil. 2011 yılında devrime destek veren ve Cumhurbaşkanı'nı eleştiren Ahmed el Merghany'nin sözleşmesi 2015 yılında fesh edildi. Merghany, "Senden duyduğumuz tek şey işe yaramaz kelimeler" demişti.
2013 yılında dövüş sporunda altın madalya kazanan Muhammed Yusuf, Rusya'daki dünya şampiyonasında Rabia simgesinin olduğu bir tişört giymişti. Rabia simgesi, Sisi'nin emriyle Rabia el Adaviye meydanında katliama uğrayan protestoculara destek anlamına geliyordu. Yusuf apar topar Rusya'dan evine gönderildi, ulusal takımdan çıkarıldı ve bundan sonraki tüm müsabakalardan men edilmekle beraber bir de sorguya çekildi.
Salah ve menajeri bir yıldız futbolcunun Sisi rejimi tarafından bir kukla olarak kullanılamayacağını açıkça ortaya koydu.
Mayıs ayındaki yazımda "Süperstarlık zulme karşı bir koruma kalkanı değildir, adınız Muhammed Salah dahi olsa" demiştim. Son tweetler bir sazan avı da olabilir elbet fakat bu tarz paylaşımlar fake hesaplardan dahi yapılsa ciddiye alınmalıdır. Nitekim Mısır rejiminin kanatları altında karanlık güçlerin nasıl çalıştığı bilinmektedir.
Çocuğunun fiilleri dolayısıyla bir annenin zarar görebilecek olması akıl alır bir şey değil. Mısır, dumanın ve aynaların korku ve paranoya atmosferi oluşturabileceği bir ülkedir. Ülkenin demokrasi ile seçilmiş ilk başkanı olan Muhammed Mursi'yi hatırlamakta fayda var. Mursi, Sisi liderliğindeki bir askeri darbe ile devrildi ve ölüm cezası ile yüzyüze. Sahte haber olsun yada olması, popülerliğin her türlüsü -Salah'ın bildiği gibi-, bugünün Mısır'ında bir nimetten çok lanet.
Middle East Monitor için kaleme alınan makale Mepa News okuları için tercüme edilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.