Mogadişu yönetimi Somali'deki stratejik liman ve hava üslerini ABD'ye verecek

Mogadişu yönetiminin Somali'deki iki hava üssü ve iki limanı ABD'ye vermeye hazırlandığı bildirildi.

Mogadişu yönetimi ABD'ye Somali'deki iki hava üssü ve iki limanın kontrolünü teklif etti.

Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud, ABD Başkanı Donald Trump'a bir mektup yazarak iki stratejik havalimanı ve iki limanın "münhasır operasyonel kontrolünü" teklif etti. 16 Mart tarihli mektup bugün akşam saatlerinde resmi olarak açıklandı.

Buna göre ABD, Somali'deki Balidogle ve Berbera hava üslerinin yanı sıra Berbera ve Bosaso limanları üzerinde kontrol sahibi olacak.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

"Stratejik olarak konumlandırılmış bu varlıklar, Amerika'nın bölgedeki angajmanını güçlendirmek için bir fırsat sunmakta, kesintisiz askeri ve lojistik erişim sağlarken, dış rakiplerin bu kritik koridorda varlık göstermesini engellemektedir."

Mogadişu'nun 90 kilometre batısında, Aşağı Şabel bölgesinde yer alan Ballidogle üssü, halihazırda Somalili askerleri eğiten az sayıda ABD kuvvetine ev sahipliği yapıyor.

Berbera ve Bosaso limanları da Aden Körfezi'nin stratejik kıyı şeridinde yer alıyor. Berbera Somaliland, Bosaso ise Puntland yönetimi sınırları içerisinde.

Mogadişu yönetimi lideri Mahmud, Trump'a gönderdiği mektupta ayrıca iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Mektup şu ifadelerle devam etti:

"Yönetiminiz altında ABD, güvenlik ve küresel istikrarı ilerletme konusundaki liderliğini güçlendirdi. Afrika Boynuzu ve ötesinde bu hedefleri ilerletmek için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız.

Bugün, gelişen küresel dinamiklerle birlikte, bu iş birliğini hem uluslarımızın çıkarlarına hizmet edecek hem de Aden Körfezi, Kızıldeniz ve daha geniş bölgenin güvenliğine katkıda bulunacak şekilde derinleştirmek için yenilenmiş bir fırsat olarak görüyoruz."

Mahmud, teklifle ilgili görüşmeleri başlatmaya istekli olduğunu ifade etti ve Trump'tan "karşılıklı olarak uygun bir zamanda Mogadişu'ya bir ABD heyeti göndermesini" talep etti.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri