Moody's Türkiye Kararını Açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmedi.

Moody's Türkiye için not kararını açıkladı.

'FETÖ/PDY' tarafından kalkışılan başarısız 15 Temmuz darbe girişimi sonrası  güçlü toparlanma sürecini sürdüren Türkiye'nin Moody's nezdindekikredi notu "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyesinde kalmış oldu.

MOODY'S ÜÇ BAŞLIĞA DİKKAT ÇEKTİ

Kuruluştan yapılan açıklamada darbe girşiminin uzun vadeli sonuçlarını görmek istediğini belirtti. Türkiye kararına ilişkin açıkladığı metinde 15 Temmuz darbe sürecinin etklilerini 3 ana başlıkta izleyeceğini belirten Moody's'in üzerinde durduğu üç başlık şöyle: 

-  Politika yapıcı kurumlar ve iş ortamı

- Olası şokları absorbe edecek dış tamponları, Türkiye için çok önemli olan zarar görmüş yatırımcı beklentisi

- Büyüme beklentileri

KARARIN ARDINDAN DOLAR 3 TL'NİN ALTINA İNDİ

Moody'sin Türkiye'nin yatırım yapılabilir  kredi notunu teyit etmesi sonrası uluslararası piyasalarda dolar/TL kuru 2,9987 lliraya geriledi. 

BAŞBAKANLIK YATIRIM AJANSI BAŞKANI ERMUT'TAN İLK DEĞERLENDİRME

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Arda Ermut, Moody's'in kararı sonrası ilk değerlendirmeyi yaptı. 

21 Temmuz'da yaptığı açıklamada “Moody'sden Sorun Çıkmaz” mesajını vermişti. Ermut açıklamasında; "Türkiye'nin zaten hak ettiği puanın altında. Darbe girişiminin ekonomimiz anlamında muhtemel olumsuz etkilerinin gerçekleşmeyeceğinin anlaşılmasından dolayı, Moody's'in ülkemizin kredi notuyla ilgili olumsuz bir karar almayacağını düşünmekteyim" ifadelerine yer vermişti.

Ermut, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmemesine ilişkin olarak şunları söyledi; "Moody‘sin 2014'teki son not güncellemesinde Türk ekonomisinde kırılgan noktalar olarak gördüğü cari açık, büyüme ve reformlar gibi dinamiklerin hepsinde bugün son derece önemli aşamalar kaydetmiş durumdayız. Aklın yolu bir, buna güvenerek konuşmuştum. Eğer darbe girişimi olmasaydı tam aksine bir not artışı beklemek gayet normaldi"

TELEKONFERANSTA 90 GÜN DEMİŞTİ

Moody's, 25 Temmuz tarihinde yatırımcılara açık olarak düzenlediği telekonferansta, risklere dikkat çekilmesine rağmen 18 Temmuz'dan itibaren “90 günlük bir izleme süreci içerisinde nihai bir kararın verilebileceğinin” vurgulandığını belirtmişti.

MOODY'S YETKİLİLERİNİN TÜRKİYE ZİYARETİ OLUMLU GEÇMİŞTİ 

Geçen ay sonunda Moody's yetkilileri Türkiye'yi ziyaret ederek ekonomi yönetimi ile bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanlığı yetkilileri ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's heyeti arasındaki görüşmenin, son derece olumlu bir havada gerçekleştiğini belirtmişti.

Görüşmede, Moody's heyetine Orta Vadeli Program (OVP), yapısal reformlar, yatırım ortamının iyileştirilmesi, makro ekonomik gelişmeler ve öncelikli dönüşüm programları konuları hakkında bilgi verildiğini ifade eden Elvan, özellikle OVP hedeflerinde revizyona gidilmesinin düşünülmediği ve mevcut hedeflerinin korunduğunun vurgulandığını bildirmişti.

ERTEM 'İTİBARINI SARSACAK BİR DEĞERLENDİME BEKLEMİYORUM' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de "Moody's ve Fitch'ten olumsuz bir değerlendirme beklemiyorum. Türkiye'nin makro ekonomik verileri ortada iken, bu kuruluşların göz göre göre kendi itibarlarını sarsacak bir değerlendirme içerisinde olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

ERKAN: MOODY'S'DEN SÜRPRİZ YOK

Kapital FX Araştırma uzmanı Enver Erkan Moody's'in kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, Moody's'in Türkiye'nin notunda ve görünümünde beklendiği gibi bir değişikliğe gitmediğini belirtti. Erkan'ın değerlendirmeleri şöyle: 

"Bugüne kadar olan sure zarfında Türk ekonomi kurmaylarının da Moody's yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini biliyoruz. 5 Ağustos, Türkiye'deki darbe girişiminden çok önce belirlenmiş bir tarihti ve takvimde belirtilen tarihler sadece olası tarihlerdir. Yani reyting kuruluşları takvimde yer alan tarihlerde açıklama yapmamayı tercih edebilir veya takvim dışı açıklama da yapabilirler.

"FITCH'İN DE NOT İNDİRMESİNİ BEKLEMİYORUZ"

Darbe girişiminin iktisadi büyüme tarafında büyük bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Bize göre Türkiye'nin ekonomik göstergeleri üzerinde de önemli bir etkisi olmayacaktır. Bu sure içinde dış ilişkilerdeki normalleşmeler de risk primi açısından olumlu olacaktır. 90 gün Türkiye'nin ekonomik hikayesinin iyi analiz edilebilmesi için yeterli bir sure, bu sure içinde ekonomi yönetimimiz de üzerine düşeni yapacaktır. Reyting kuruluşlarının söylemlerinden bağımsız olarak: Türkiye'nin kendini “yatırım yapılabilir” ülke olarak benimsetmesi esas olandır. 

Bir sonraki Moody's değerlendirmesi 2 Aralık'ta. Bu tarihe kalmadan Ekim gibi not değerlendirmelerini yayınlamalarını da bekleyebiliriz. Bizim beklentimiz çok büyük olumsuzluklar yasamazsak Moody's nezdindeki notumuzu kaybetmeyeceğimiz yönünde. 19 Ağustos'ta Fitch'in de not indirmesini beklemiyoruz." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri