Moritanya açıklarında alabora olan teknede en az 89 kişi hayatını kaybetti

Senegal ve Gambiya sınırından ayrılan ve içinde 170 kişinin bulunduğu düşünülen balıkçı teknesinin alabora olmasının ardından onlarca kişi kayboldu.

Devlet medyasına göre, Avrupa'ya gitmekte olan en az 89 göçmen ve sığınmacı Moritanya açıklarında teknelerinin alabora olması sonucu hayatını kaybetti, onlarcası ise hala kayıp.

Balıkçı teknesi Pazartesi günü Batı Afrika ülkesinin güneybatı kıyı kenti Ndiago'ya yaklaşık 4 kilometre mesafede alabora oldu. Devlet haber ajansı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Moritanya sahil güvenliğinin 89 cesede ulaştığını ve aralarında beş yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu dokuz kişiyi kurtardığını söyledi.

Devlet medyasının aktardığına göre hayatta kalanlar, teknenin Senegal ve Gambiya sınırından 170 kişiyle yola çıktığını ve şu anda 72 kişinin kayıp olduğunu söyledi. AFP haber ajansına konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi de bu bilgiyi doğruladı.

Tekne, güçlü akıntılarıyla bilinen tehlikeli Atlantik rotasında şiddetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar nedeniyle alabora oldu. Göçmenler aşırı yüklü, çoğu zaman denize açılmaya uygun olmayan ve yeterli içme suyu bulunmayan teknelerle seyahat ediyor.

Bu yılın başlarında Avrupa Birliği, eski bir Fransız kolonisi olan Moritanya'ya göçle mücadele ve göçmenlere insani yardım sağlanması için 210 milyon euro (229 milyon dolar) değerinde mali destek sözü vermişti.

Anlaşma, Afrika'nın kuzeybatı kıyısından yaklaşık 100 kilometre açıkta yer alan İspanya'nın Kanarya Adaları'na doğru yola çıkan göçmen sayısındaki hızlı artışın ortasında geldi.

Bir İspanyol yardım kuruluşu olan Caminando Fronteras'a göre bu yılın ilk beş ayında 5,000'den fazla insan deniz yoluyla İspanya'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Bu da günde 33 ölüme denk geliyor. Ölümlerin büyük çoğunluğu Atlantik rotasında gerçekleşti.

Ölümcül kara rotaları

Birleşmiş Milletler mülteci ve göç ajansları ile Karma Göç Merkezi araştırma grubunun yeni raporuna göre, Sahra'daki tehlikeli rotaları geçen insanların ölümlerinin denizde meydana gelenlerin iki katı olduğu tahmin edilirken, giderek artan sayıda insan kara yoluyla seyahat etmeyi tercih ediyor.

Cuma günü yayınlanan raporda, "Mülteciler ve göçmenler, isyancı grupların, milislerin ve diğer suç aktörlerinin faaliyet gösterdiği ve insan kaçakçılığı, fidye için adam kaçırma, zorla çalıştırma ve cinsel istismarın yaygın olduğu bölgelerden giderek daha fazla geçiyorlar" denildi.

Üç yıl boyunca yürütülen araştırmalar sonucunda hazırlanan raporda Mali, Burkina Faso ve Sudan gibi ülkelerdeki çatışma ve istikrarsızlığın Akdeniz'e doğru yapılan yolculukların sayısında artışa yol açtığı belirtiliyor.

31.000'den fazla kişinin tanıklığına dayanan rapora göre, Ocak 2020 ile Mayıs 2024 arasında Sahra çölünü geçerken toplam 1.180 kişinin öldüğü biliniyor, ancak bu sayının çok daha yüksek olduğuna inanılıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) rakamlarına göre sadece bu yıl 72.000'den fazla kişi Akdeniz'e ulaşmak için kara yolunu kullandı ve bu süre zarfında 785 kişi öldü ya da kayboldu.

Libya, savaş ve yoksulluktan kaçan insanlar için birincil geçiş noktası olarak ortaya çıkıyor. Mart ayında yetkililer ülkenin batı çöllerinde en az 65 cesedin bulunduğu bir toplu mezar keşfetti.

Cezayir, Libya ve Etiyopya katılımcılar tarafından en tehlikeli transit ülkeler olarak görüldü.

Raporda, bazı göçmenlerin para kazanmak için kabul ettiği yüzlerce organ nakli vakasına yer verildi.

UNHCR özel temsilcisi Vincent Cochetel, "Çoğu zaman insanlar uyutuluyor ve organları rızaları olmadan alınıyor ve uyandıklarında bir böbreklerinin olmadığını görüyorlar” diyor .

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri