Mossad şefi Gazze ateşkes görüşmeleri için Katar'da

İsrail'i süreci oyalamakla suçlayan Hamas yetkilileri Perşembe günkü görüşmelere katılmıyor.

Toplantı hakkında bilgi veren yetkililer, İsrail'in istihbarat şefinin Perşembe günü Katar'ın başkenti Doha'da Gazze ateşkes görüşmelerinin yeni turu için ABD'li ve Mısırlı mevkidaşları ve Katar başbakanı ile bir araya geleceğini söyledi.

Filistin bölgesinde 10 aydır devam eden çatışmaları sona erdirme ve 115 İsrailli ve yabancı rehineyi evlerine döndürme çabası olan görüşmeler, Hamas lideri İsmail Heniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da uğradığı suikast sonrasında İran'ın İsrail'e misilleme yapma noktasına geldiği bir dönemde yapılıyor.

ABD savaş gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları İsrail'i korumak ve olası saldırıları caydırmak üzere bölgeye gönderilirken Washington Gazze'de varılacak bir ateşkes anlaşmasının daha geniş çaplı bir bölgesel savaş riskini bertaraf etmesini umuyor.

İsrail'i süreci oyalamakla suçlayan Hamas yetkilileri Perşembe günkü görüşmelere katılmıyor. Ancak görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, arabulucuların toplantı sonrasında Hamas'ın Doha'daki müzakere ekibiyle istişarede bulunmayı planladıklarını söyledi.

Savunma yetkilileri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada İsrail heyetinde istihbarat şefi David Barnea, iç güvenlik servisi başkanı Ronen Bar ve askeri rehineler şefi Nitzan Alon'un yer aldığını söyledi.

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani tarafından düzenlenen görüşmelerde Washington'u CIA Direktörü Bill Burns ve ABD'nin Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk temsil ederken Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil'in de Doha'da olması bekleniyor.

İsrail ve Hamas bir anlaşmaya varılamaması konusunda birbirlerini suçluyor ancak Perşembe günkü toplantı öncesinde her iki taraf da bir anlaşmaya varılamayacağını belirtiyor.

İsrail müzakere ekibinden bir kaynak Çarşamba günü yaptığı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bazı önemli konularda önemli kolaylıklar sağladığını ileri sürdü.

Bu konular arasında Gazze'deki İsrail askerlerinin varlığı, rehinelerin serbest bırakılma sırası ve Gazze'nin kuzeyine erişimin kısıtlanması yer alıyor.

Perşembe günkü görüşmeler öncesinde, Gazze'deki savaşın “ertesi gününü” şekillendirmede herhangi bir ABD ya da İsrail müdahalesini reddeden Hamas, arabuluculara İsrail'in Hamas'ın önceki teklifleriyle uyumlu “ciddi” bir teklifte bulunması halinde grubun müzakerelere katılmaya devam edeceğini söyledi.

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Sami Ebu Zuhri Perşembe günü Reuters'a yaptığı açıklamada grubun müzakere sürecine bağlı olduğunu söyledi ve arabulucuları İsrail'in Hamas'ın Temmuz ayı başında kabul ettiği, savaşı sona erdirecek ve İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini gerektiren teklife bağlı kalmasını sağlamaya çağırdı.

Ateşkes görüşmeleriyle ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ederken İsrail bir yandan da Gazze Şeridi'nin birçok farklı noktasında sivilleri hedef almaya devam ediyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı tamamına yakını kadın ve çocuk olmak üzere 40.000'i aştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri