Suriye'nin güneyinde Esed rejiminin müttefikleri Rusya ve İran desteğiyle düzenlediği saldırılarda neredeyse sona gelmiş durumda. Dera odaklı başlatılan saldırılar neticesinde muhaliflerin elindeki bölgelerin büyük bir kısmı rejim ittifakı tarafından ele geçirildi.
Kuzey ve doğu ekseninde gelişen saldırı
Rejimin saldırıları yerleşim yerlerinin daha seyrek olduğu kuzey ve doğu eksenlerinde gelişti. Esed rejimi ve Rusya bu bölgelerin bir kısmını muhaliflerle çatışarak, bir kısmını da onlarla uzlaşarak ele geçirdi ve Ürdün sınırına doğru yaklaştı. Şu an rejim Dera kent merkezine ve Nasib sınır kapısına birçok yönden oldukça yaklaşmış durumda.
Bölgede yer alan ve sayıları 400 bine yaklaşan sivil, sınırlara doğru gitmiş durumda. Ürdün ve İsrail sınırında geçici çadırlarda kalan sivilleri iki ülke de sınırların içine kabul etmiyor. Ürdün'e Birleşmiş Milletler tarafından yapılan sınırı aç çağrılarının yanıtsız kalmasının ardından bölgede bulunan mültecilerin akıbeti merak konusu.
Muhalifler varlık gösteremedi
Dera'da faaliyet gösteren muhalif unsurlar rejime karşı ciddi bir varlık gösteremedi. Özellikle bölgenin kuzeyinde ve doğusundaki muhalifler daha çok rejim ittifakıyla uzlaşma yolunu seçti. Rejimin ve Rusya'nın ağır ateş gücü karşısında çatışma hatlarını tutmayı başaramayan muhalifler, gerek çatışmalar neticesinde bölgeyi terk ederek, gerekse rejimle belli şartlarda uzlaşarak bölgeleri terk etti.
6 Temmuz'da gerçekleşen uzlaşma öncesi bölgede yaklaşık kontrol durumu şu şekilde oluştu:
Yüksek kalite için haritaya tıklayın.
Rusya öncülüğünde yürütülen uzlaşı girişimleri birçok kez başarısız olmuştu. Ancak Rusya'nın bunun ardından düzenlediği ağır bombardımanlar ve muhaliflerin rejimi karşısında tutunabilecek bir çatışma hattını kurmayı başaramaması onları yeniden uzlaşı masasına oturmak durumunda bıraktı. Anadolu Ajansı ve El Cezire gibi kaynakların geçtiği son ifadelere göre bölge genelinde muhalifler rejimle bir ateşkes konusunda ulaşmış durumda. Buna göre muhalifler ağır silahlarını rejim ittifakına teslim edecek. Rejim güçleri bazı bölgeleri terk edecek ve Rus askeri polisi birçok bölgeye konuşlanacak. Bunun ardından bölgenin rejime teslimini öngören bir sürecin başlatılacağı tahmin ediliyor. Ancak sivillerin ve muhaliflerin bölgedeki akıbetinin nasıl olacağı bilinmiyor. Zira rejim ve Rusya daha önce muhaliflerin İdlib'e gönderilme isteğini kabul etmemişti. Son anlaşma kapsamında isteyen muhaliflerin kuzeye gidebileceğine dair bir maddenin yer aldığı iddia edilse de bu doğrulanmış değil. Ürdün de muhalifleri kabul etmediği için gidebilecekleri herhangi bir bölge yok.
Uzlaşı girişimleri
Öte yandan bölgenin batısında ve Dera kent merkezindeki muhalifler henüz uzlaşıya olumlu bir yanıt vermiş değil. Daha çok Bunyan el Mersus operasyon odası mensuplarından oluşan muhalifler özellikle Tafas ve Dera kent merkezinde rejime karşı çatışmayı sürdürüyor. Rejim şimdiye kadar bu bölgelere Rusya'nın desteği ile ağır saldırılar düzenlemiş olsa da henüz ciddi bir ilerleme kaydedebilmiş değil. Özellikle Dera kent merkezinin batısındaki hava savunma üssü önlerinde yaklaşık iki haftadır ağır çatışmalar devam ediyor. Bölgedeki muhaliflerin ateşkes girişimlerine nasıl bir yanıt vereceği merak konusu. Kent merkezinde yer alan ve Bunyan el Mersus operasyon odası adı altında birleşen muhaliflerin tamamına yakını İslami tandanslı muhalif gruplardan oluşuyor.
Rejimin bölgedeki son ilerleyişi neticesinde muhalifler bölgeyi ikiye ayıran M5 otoyolunun neredeyse tamamen batısına çekilmiş durumda. Rejim saldırılarına otoyolun batısında da devam ederse muhalifler büyük ihtimalle Dera ilindeki topraklarının tamamına yakınını kaybedecek. Suriyeli muhalifler bu toprakları kaybettiği takdirde ülkenin güneyinde ellerinde toprak bulundurdukları tek il Kuneytre olacak. Bölgede ateşkese dair girişimler sürerken çatışmaların ve bombardımanın devam edip etmeyeceği bilinmiyor.
Kaynak: Mepa News