(Fotoğraf: Neom)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, prestij projesi olarak bilinen Neom projesi için kredi arayışına girdi.
Bloomberg'in haberinde, Bin Selman'ın Neom projesi için 2,7 milyar dolar kredi aradığı bildirildi.
Maliyeti 500 milyar doları bulacağı öne sürülen projenin hayata geçirilmesindeki ilk aşamalarına fon bulmak için yerel bankalarla kredi görüşmelerine başlandığı ifade edildi. Kredi sürecinin önümüzdeki birkaç ay içinde sonuçlanacağı ifade ediliyor.
Neom projesi tamamlandığında New York şehrinin 33 katı büyüklüğünde bir alanı kaplayacağı düşünülüyor.
Suudi Arabistan Kamu Yatırımları Fonu, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın prestij projesi olarak bilinen Neom projesi için ek bütçe açıklamıştı. Neom projesi tamamlandığında bölgede istihdam edilecek insanlar için konut inşa edilmesi amacıyla ayrılan fonun 21 milyar riyal (5.6 milyar dolar) olduğu belirtildi.
Neom projesinin 2026 yılında 450 bin, 2030 yılında yaklaşık 2 milyon, 2045 yılında ise 9 milyon kişiyi barındıracak şekilde genişletileceği ifade ediliyor.
Muhammed bin Selman'ın 'prestij projesi' Neom nedir?
Ürdün-Mısır-Suudi Arabistan sınırına kurulacak ve yaklaşık 26 bin 500 kilometrekarelik alanda inşa edilecek proje, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "prestij projesi" olarak biliniyor.
Suudi yönetiminin devlet bütçesinden 500 milyar dolar fon ayırdığı proje için, bundan çok daha fazla yabancı yatırımın gelmesi bekleniyor.
Bin Selman "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor.
Ülkede "ılımlı İslam'a dönüleceği" sözü veren Bin Selman bu kapsamda birçok din adamını da tutuklamış, tutuklanan isimlerden bazıları işkence altında yaşamlarını yitirmişti.
"Neom'un Karanlık Yüzü"
ALQST İnsan Hakları Örgütü, yayımladığı "Neom'un Karanlık Yüzü" adlı raporda, Suudi Arabistan'ın inşa faaliyetlerini yürüttüğü bölgede yüz yıllardır yaşamakta olan Huveytat aşiretine bağlı 47 kişiyi gözaltına aldığını ya da tutukladığını açıkladı.
Suudi yetkililer halihazırda bölgede ikamet eden Huveytat aşiret üyelerini evlerini terk etmeye zorluyordu. Bu duruma karşı çıkan bazı aşiret üyeleri geçmiş yıllarda öldürülürken bazıları hakkında ise son olarak tutuklama kararı çıkarıldı.
ALQST'nin raporuna göre, gözaltına alınan toplam 47 kişiden 15'i on beş ila elli yıl arasında hapse mahkum edilirken beşine idam cezası verildi. Gözaltına alınanlardan sekizi ise serbest bırakıldı.
Abdurrahim el Huveyti, Riyad yönetiminin zorla tahliye kararlarını protesto ettiği gerekçesiyle Suudi polisi tarafından Nisan 2020'de öldürülmüştü.
"Aşiretlere taahhüt edilenden düşük tazminat ödendi"
Suudi yetkililerin, bazı aşiret üyelerinin yıkılan evlerine yakın bölgelere yeniden yerleştirilmeleri yönündeki tekliflerini reddettiği ve bunun yerine daha uzak bölgelere yerleştirilmeleri için 620 bin riyal tazminat ödemesi teklif ettiği ancak, Riyad'ın bunu yapmayarak aşiret mensuplarına yalnızca 17 bin riyal ödeme sağladığı açıklandı.
Zorla yerinden edilen aşiret üyelerinin Riyad yönetiminden aldıkları düşük tazminat ödemeleri sebebiyle daha yoksul mahallelerden ev almak durumunda kaldıkları belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler uzmanları da Suudi Arabistan'ın Neom projesine karşı çıktıkları ve protesto ettikleri gerekçesiyle Huveytat aşireti mensupları hakkında verilen idam cezalarını kınadı.
Uzmanlar, tutuklu bulunan ve 5 Ağustos'ta ölüm cezasına çarptırılan Şadli Ahmed Mahmud Ebu Takika el Huveyti, İbrahim Salih Ahmed Ebu Halil el Huveyti ve Ataullah Musa Muhammed el Huveyti'nin "yakın bir zamanda idam edilebilecekleri" uyarısında bulunarak cezaların durdurulmasını talep etti.
Kaynak: Mepa News