Muhammed Cevad Zarif İran cumhurbaşkanı yardımcısı oldu

Cevad Zarif Batılı ülkelerle imzalanan ve Trump döneminde rafa kaldırılan nükleer anlaşmanın mimarlarından biri olarak gösteriliyor.

İran'ın yeni reformist Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 2015 yılında dünyanın önde gelen devletleriyle imzalanan nükleer anlaşmanın müzakerecisi Muhammed Cevad Zarif'i stratejik işlerden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atadı.

Pezeşkiyan, resmi IRNA haber ajansının yayınladığı atama mektubunda "Önemli ulusal ve uluslararası gelişmelerin yanı sıra anayasadaki hedeflere ulaşma konusunda ne kadar başarılı olduğumuzu denetlemekle görevlendirildiniz" dedi.

2013-2021 yılları arasında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Zarif, 2015 anlaşması için yürütülen uzun müzakereler sırasında uluslararası sahnede tanıdık bir figür haline gelmişti.

Anlaşma, üç yıl sonra dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'yi anlaşmadan çekmesi ve müttefiklerinden uymalarını istediği ağır ABD yaptırımlarını yeniden uygulamaya koymasıyla fiilen suya düştü.

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri