Musul savaşı keskin nişancılara, bombalı araçlara, füzelere, ateşe verilmeyi bekleyen petrol dolu hendeklere, köy ve kasabalar arası gizli tünellere ve yakılan sülfür tesisine şahit oldu fakat ABD yetkilileri bunun daha başlangıç olduğu konusunda uyardı. Irak, Peşmerge ve ABD güçlerinin ilerleyişi IŞİD'in direnişini de sertleştiriyor.
Başka bir deyişle, süreç tam da beklenildiği gibi devam ediyor. Irak, Peşmerge ve ABD koalisyonunun yetkilileri IŞİD'in yaklaşık 7 bin mensubunu bölgede bulundurduğunu ve savaşın her kilometrede şiddetleneceğini daha önce de ifade etmişlerdi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter Bağdat'taki Yeşil Bölge'de gün boyu süren temasları sonrası "şimdiye kadar her şey planlarımız dâhilinde ilerliyor. Bizi zor bir savaş bekliyor" açıklamasında bulundu. İlerleyişin, daha ölümcül bir süreci hazırladığına dair yaygın bir his var.
"Çetin bir savaş oluyor"
ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı operasyonlarından sorumlu Korgeneral Stephen Townsend "direniş beklediğimize yakın, büyük bir direniş var. Her gün gerçekleştirilen endirekt atışlardan, birçok el yapımı patlayıcıdan ve bombalı araçtan ve güdümlü anti tank füzelerinden bahsediyoruz. Yani, çok çetin bir savaş oluyor, keskin nişancılar, makineli tüfekler... Irak askerleri bunu bekliyordu ve mücadele ediyorlar" şeklinde konuştu.
ABD'li askeri yetkililer bin ila 2 bin arası IŞİD mensubunun Musul'un dış kısmında yer aldığını belirtiyor. Bu cephe hattında bulunan ABD askeri sayısı ise 100-200 arasında. Yaklaşık bir haftadır süren mücadelede ölümü resmi olarak açıklanan tek ABD askeri, Irak kuvvetlerine bağlı askeri aracın el yapımı patlayıcı ile hedef alınması sonucu ölen Donanma Astsubay Jason Finan. Jason Finan saldırıda ağır yaralanmış ve Erbil'de kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Benzeri saldırılar sıklıkla yaşanıyor ve bu video kayıtlarına da yansıyor.
"Batıya giden yol kesilmeyecek"
Iraklı güçler Musul'a doğru ilerlerken, ABD yetkilileri Musul'un batısındaki çıkış yolunu kesmeye çalışmayacaklarının altını çiziyor. Musul'a bu bölgeden ciddi bir giriş çıkış olmadığı söyleniliyor. Söz konusu tavrın, IŞİD militanlarını tamamen kuşatarak direnişin daha da artmasına sebep olmama gerekçesiyle sergilendiği düşünülüyor.
Irak güçleri ve Peşmerge arasında iletişim de ciddi bir sorun olmadan sürüyor. Henüz, iki gücün Musul'a ilerleyiş arttıkça birbirine muhalefet edeceği düşüncesine kanıt teşkil edecek ciddi bir ayrılık yaşanmış değil. Türk birliklerinin bölgede varlığı ile ilgili ABD ve Irak yetkililerinin çelişkili ifadeleri devam ediyor. Yapılan açıklamalarda Türkiye'nin varlığının kimi zaman eleştirilmesi kimi zaman ise savunulması akıllara soru işareti getiriyor. Başika'da yer alan Türk askerine yönelik Irak hükümeti birlikleri ve Şii militanlardan bir saldırı gerçekleşmese de, böylesi bir saldırının bölgedeki dengelerde ciddi bir kırılmaya neden olacağını tahin etmek güç değil.
"IŞİD direnişi sertleşiyor "
IŞİD'in direnişinin nasıl bir boyut kazanacağı da merak konusu. Bilindiği gibi IŞİD, Musul'u ele geçirdiği günden beri şehri tahkim ediyor. Şehre yönelik saldırının artık kaçınılmaz olduğunun anlaşıldığı zamandan bu yana şehir bubi tuzakları, el yapımı patlayıcılar, siperler ve petrol dolu hendekler ile çevrelendi. Koalisyon güçleri henüz şehrin mahallelerine ulaşabilmiş değil. Savaşta bu safhaya geçildiği an direnişin alacağı boyut ve hücum eden güçlerin saflarında yaşanacak insan ve materyal kayıpları koalisyon güçlerinde endişeye sebep oluyor. ABD'nin yoğun desteğiyle ilerlemeye çalışan Irak güçleri, Şii militanlar ve Peşmerge henüz ciddi bir kazanım elde edemedi. Gün geçtikçe kızışan savaş bir süre daha uluslararası kamuoyunun gündemini meşgul edecek.
Kaynak: Mepa News