Muz, doğanın şekeridir. Tatlı olduğu için, birlikte hazırlandığı diğer her şeyi otomatikman bir tatlıya dönüştürdüğünden, normal şekerle hazırlanan aynı yemeklerden çok daha sağlıklıdır.
Dayanıklı, taşınması kolay, ucuz ve leziz olan muzun küresel çaptaki üretim seviyesi bu özelliklerinden dolayı bugünlerde rekorlar kırıyor. Hatta Birleşmiş Milletler Yiyecek ve Tarım Organizasyonunun raporlarına göre muz dünyada ihracatı en fazla yapılan meyveler listesinde ilk sıraya yükseldi.
Peki muz faydalı mıdır?
Popüleritesi her geçen gün artmasına rağmen bazı insanlar diğer meyvelerden daha fazla şeker ve karbonhidrat içerdiği için muz yemekten sakınıyor. Ama unuttukları nokta şu: vücudumuzun enerji üretebilmesi için belirli miktarda karbonhidrata ihtiyacı vardır.
İşlenmiş şekerli yiyeceklerin aksine muzdaki doğal şeker aynı zamanda beraberinde birçok vitamin ve mineralle beraber geliyor. Ayrıca fiber kaynağı olan muz, şeker sindirimini yavaşlattığından daha uzun süre tokluk hissi verir.
Muz faydalı mıdır? Sorusunun cevabı o zaman; hem de nasıl faydalıdır oluyor.
Muzun 10 bilimsel faydası
Potasyum deposu muz
Orta boy bir muzda 422 miligram ya da başka bir deyişle vücudun günlük ihtiyacının %12’si kadar mineral bulunur.
Vücudun normal olarak çalışması için büyük miktarda potasyuma ihtiyacı vardır. Bir elektrolit olan potasyum, kasların kasılmasını, sinirlerin çalışmasını, besin maddelerinin hücrelere alınıp sonra da atıkların atılmasını, kalp atışının düzenlenmesini ve vücuttaki sodyum oranın düzenlenmesini sağlar. Dolayısıyla yeterli miktarda potasyum almadığınız taktirde, tansiyon ve böbrek taşı problemlerine yakalanma riski artar, güçsüz ve yorgun hissedersiniz ve hatta kaslarına kramp girer.
Muz su ihtiyacını karşılar
Katı bir yiyecek nasıl olur da su ihtiyacını karşılar diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Potasyum bu konuda da büyük bir rol oynar, vücuttaki sıvı dengelerini korur. Orta ve yoğun derecede yapılan aktiviteler potasyum seviyelerini tehlike yaratacak şekilde azaltır. Bu yüzden örnek olarak atletlere potasyum değeri yüksek yiyecekler tüketmeleri konusunda sıkça tembih edilir.
Muz bağırsaklara faydalıdır
Orta boy bir muzda 3 gram yani bir başka deyişle günlük ihtiyacımızın %10’u kadar fiber bulunur. Muzda ayrıca prebiyotik adı verilen ve bağırsaklardaki faydalı organizmalara yardımcı olan bir madde de bulunur. Bu tüm bedenin sağlığı için çok önemlidir çünkü araştırmalar bu faydalı organizmaların sindirimi kolaylaştırdığını, soğuk algınlığından daha kolay kurtulmayı sağladığın ve hatta kilo vermeye yardımcı olduğunu ispatladı.
Antrenman öncesi enerji için muz birebirdir
Antrenman öncesinde yiyebileceğiniz en iyi yiyecekler doğal olarak karbodhidrat içeren ve aynı zamanda da midenize çok fazla yük olmayanlardır. Muz bu iki özelliğe de sahiptir. Ayrıca vücut salonuna giderken çantanıza da kolayca sığar! Araştırmalar muzun atletik performansı arttıran maddeler içerdiğini ortaya koymaktadır.
Muz antrenman sonrası süreçte daha hızlı kendinizi toplamanızı da sağlar
Herşey antrenmanla bitmiyor, muz aynı zamanda antrenmanda sonra da faydalı olmaya devam ediyor. Muzdaki bazı maddeler ve pitokemikal yoğun aktivite sonrası meydana gelen kas ağrılarını azaltmada önemli bir rol oynar.
Muz kalbe iyi gelir
Potasyumun faydalarına bir puan daha ekleyin çünkü bu önemli mineral kalbiniz için hayati derecede önemlidir. Araştırmalar potasyum tüketiminin tansiyon ve inme riskini azalttığını gösteriyor. Bunun sebebi ise potasyumun kalbi zorlayan fazla sodyumun vücuttan idrar yoluyla zorla atılmasını sağlaması ve vücutta kalması halinde vereceği zararın önüne geçmesidir.
Yemek yaparken şeker yerine muz kullanılabilir
Doğal olarak tatlı olması ve yumuşak yapısı muzun birçok tarifte kullanılmasını kolaylaştırıyor. İçinde şeker kullanılan her tarifte şeker yerine muz kullanabilirsiniz. Bu tür tarifler için ufak bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır.
Muz B6 vitamini bakımından zengindir
B6 vitamini hakettiği ilgiyi çoğu zaman görmese de hayati bir vitamin olarak adlandırılmasının birçok haklı nedeni var. Hamilelik sürecinde beyin gelişimi için önemli olan aynı zamanda metabolizmamızın işlemesi için gerekli enzim reaksiyonlarında görev yapan B6 vitaminin günlük olarak alınması gereken miktarının üçte biri bir muzla halledilebilir.
Muz yemek iştahınızı kontrol altına alabilir
Bir öğünü kaçırdığınızda hangi meyveyi yerseniz yiyin açlığınız yatışmaz. Ancak iyi hazırlanmış bir beslenme programı çerçevesinde muz yemek tatlı aşermelerinin önüne geçebilir. Yapılan araştırmalara göre muzun içindeki “dayanıklı nişasta” insanların daha az kalori almasına ve iştahını kontrol etmesine yardımcı oluyor.
Muz böbreklere iyi gelir
Muz giren eve doktor girmez. 61.000 İsveçli kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre günde en az 3 porsiyon meyve ve sebze yiyen insanların en yaygın böbrek kanseri cinsi olan “renal hücre karsinoması” hastalığına yakalanma oranı düşüyor.
Bilim adamlarının meyveler üzerine yaptığı araştırmalarda, muz içinde bulunan yüksek dozlu fenolikler yani antioksidanlar sebebiyle böbrek sağlığı üzerinde en faydalı meyve olarak öne çıkıyor.
90.000 kadın üzerinde yapılan bir başka araştırmaya göre günlük olarak 4,099 miligram potasyum tüketen kadınlar, günlük olarak 2,407 miligram potasyum tüketen kadınlara oranla %35 daha az böbrek taşı oluşturma riski taşıyor. Bunun sebebi ise potasyumun, böbrek taşını oluşturan en önemli bileşen olan vücuttaki fazla kalsiyumun atılmasına yardımcı olmasıdır.
Kaynak: Prevention, Mepa News