Myanmar ordusunu, ülkedeki Rohingya Müslümanlarına karşı 'soykırım' yapmakla suçlayan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin oluşturduğu Myanmar Soruşturma Misyonu, ekim ayı içerisinde BM Güvenlik Konseyi'ne brifing verecek.
İngiltere, Fransa, ABD ve diğer 6 üye ülke misyonun birifing vermesini talep ederek gündeme aldı.
Misyon ağustos ayında Myanmar raporunu yayımlayarak, bu ülkeye silah ambargosu, tüzel kişilere yaptırım ve zanlıları yargılamak ile Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yönlendirmek için özel bir mahkeme kurulması çağrısında bulunuyor.
Söz konusu yaptırımların yer aldığı raporun görüşülmesinin istendiği çağrıyı BM daimi üyelerinden Rusya ve Çin'in veto etmesi öngörülüyor.
Ancak çağrıya Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeler dahil toplam 9 ülke destek verdiği için Moskova ve Pekin, bu görüşmeyi engelleyemiyor.
Her iki ülke de raporun BM Genel Kurulu'nun insan hakları ile ilgilenen 3'üncü komitesi tarafından ele alınmasını istiyor.
Cenevre merkezli Uluslararası Myanmar Soruşturma Misyonu, daha önce yaptığı açıklamada Myanmar ordusunda görevli üst düzey askerlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik yaptıklarından dolayı soykırım suçundan yargılanmasını istemişti.
Raporda Myanmar ordusu, soykırım niyetiyle toplu katliam ve tecavüz ile de suçlanmıştı.