Myanmar'da 1 Şubat 2021'de darbeyle iktidara gelen askeri cuntanın, ülkede cuntaya karşı ayaklanmaların çıkmasıyla başlayan iç savaşta en yoğun çatışmalı bölgelere asker yığmayı artırdığı bildiriliyor.
Böylece cuntanın müzakereler yoluyla iktidarı bırakacağına veya iktidarı bırakmasa dahi muhalifleriyle müzakereler yoluyla çatışmaları azaltmaya çalışacağına dair yapılan tahminlerin boşa çıktığı ifade ediliyor. Cuntanın silahlı mücadele yoluyla muhalefeti bastırma yolunu denemeyi tercih ettiği gözlemleniyor.
Myanmar'da çatışmalar
Ülkede cuntayla halk arasında pek çok çatışma alanı bulunuyor. Darbeden bu yana şehirlerde gerçekleştirilen protesto eylemlerine askerlerin ateş açması sonucu şu ana kadar 1500-2000 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Büyük ve daha kanlı çatışmalar ise ülkenin kırsalında gerçekleşiyor.
Arakan, Kaçin, Çin, Sagaing, Şan eyaletleri başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafında irili ufaklı pek çok grup cuntaya karşı savaş veriyor. Bu çatışmaların darbe öncesi arka planının da bulunduğu, darbe ile şiddetinin arttığı, kırsaldaki bu çatışmalar nedeniyle Şubat ayından bu yana binlerce kişinin hayatını kaybettiği, cunta ordusunun da ağır zayiat verdiği belirtiliyor. Myanmar'da 1948'den bu yana 73 senedir kesintisiz biçimde ülke içi çatışmalar yaşanıyor.
Cunta yönetimi 4 ayrı çatışma bölgesine ilave birer tabur gönderileceğini ve yönetim karşıtı güçlere karşı yok etme operasyonu başlatılacağını açıkladı. Cuntanın en kötü şöhretli komutanlarından biri olan Myanmar Polis Şefi Korgeneral Than Hlaing ve rejimin İçişleri Bakan Yardımcısı da ordunun Sagaing Bölgesi Monywa merkezli Kuzey Batı Komutanlığına atandı.
Kaynak: Mepa News