Myanmar cuntası olağanüstü hali altı ay daha uzattı

Ordu, olağanüstü halin uzatılması nedeniyle tekrarlanan gecikmelerin ardından 2025 yılında seçimlerin yapılacağı sözünü verdi.

Myanmar'ın askeri yönetimi, iktidarını korumak için mücadele ederken ülkedeki olağanüstü hali altı ay uzattı.

Devlet yayın kuruluşu MRTV, ordu kontrolündeki Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerinin Çarşamba günü hükümet muhaliflerinin "terör eylemleri" nedeniyle olağanüstü halin uzatılmasına "oybirliğiyle karar verdiğini" söyledi.

Ordu komutanı ve Devlet Başkanı Vekili Min Aung Hlaing'in 2025'te yapılması planlanan seçimler için "geçerli ve doğru oy pusulaları hazırlamak" amacıyla uzatmayı önerdiğini belirten yayın kuruluşu, gecikmenin "nüfus sayımını gerçekleştirmek" için gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta, Myanmar'ın başkan vekili Myint Swe'nin uzun süreli bir hastalık nedeniyle izne ayrılmasının ardından tüm sorumluluklar Min Aung Hlaing'e devredilmişti.

Min Aung Hlaing defalarca çok partili seçim sözü vermiş ve Haziran ayında yaptığı açıklamada seçimlerin 2025 yılında yapılacağını belirtmişti.

Eleştirmenler yapılması planlanan seçimlerin ne özgür ne de adil olacağını söylüyor.

Çoklu uzatmalar

Myanmar, Aung San Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) ezici bir zaferle kazandığı 2020 seçimlerinde hile yapıldığına dair dayanaksız iddialarda bulunan ordunun Şubat 2021'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana kargaşa içerisinde.

Ordu, iktidarı ele geçirdiğinde ülkeyi bir yıl süreyle olağanüstü hal yönetimine tabi tuttu ve yerleşik etnik azınlık silahlı grupları ve yeni kurulan demokrasi yanlısı Halk Savunma Güçleri ile mücadele ederken bu tedbiri birçok kez uzattı.

Ordunun hazırladığı ve halen yürürlükte olan 2008 anayasasına göre, yetkililerin olağanüstü halin kaldırılmasından sonraki altı ay içinde seçimlere gitmesi gerekiyor.

Ancak son aylarda askeri cunta ülkenin kuzeyinde ve batısında etnik azınlıklara mensup silahlı gruplardan oluşan bir ittifaka karşı savaş alanında yenilgiler aldı.

Geçtiğimiz hafta Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu (MNDAA), Çin'e giden hayati bir ticaret yolu üzerinde bulunan ve ordunun kuzeydoğu komutanlığına ev sahipliği yapan kuzeydeki Lashio kentini ele geçirdiğini ilan etti.

Hükümet ise söz konusu iddiayı yalanladı.

Lashio'nun kaybedilmesi, son haftalarda MNDAA ve diğer silahlı gruplara karşı toprak kaybeden askeri cunta için büyük bir darbe olacak.

Ocak ayında MNDAA, Myanmar'ın Çin sınırı yakınlarındaki Laukkai kentini, ordunun son yıllardaki en büyük yenilgilerinden birinde yaklaşık 2.000 askerin teslim olmasının ardından ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler'e göre 2021'de yönetimi ele geçirmesinden bu yana ordu ile muhalifleri arasındaki çatışmalar 2,7 milyon insanın evini terk etmesine neden oldu.

Yerel bir gözlem grubuna göre, ordunun muhalefete yönelik sert müdahalesinde 5.400'den fazla kişi öldürüldü ve 27.000 kişi tutuklandı.

Geçen yıl seçim komisyonu, Aung San Suu Kyi'nin NLD'sinin ordu tarafından hazırlanan yeni ve sert bir seçim yasası uyarınca yeniden kayıt yaptırmadığı için feshedileceğini duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri