Myanmar'da askeri cunta 9.000 mahkumu serbest bırakacak

Myanmar'da Şubat 2021'de bir darbeyle iktidara gelen ordu, sivil lider Aung San Suu Kyi'yi devirerek protestoları şiddet kullanarak bastırdı.

Myanmar'da askeri cunta, ülkenin Bağımsızlık Günü münasebetiyle 114'ü yabancı uyruklu olmak üzere 9.000'den fazla mahkumu affetti.

Perşembe günü başlayacak ve birkaç gün sürmesi beklenen tahliyeler nedeniyle mahkumların arkadaşları ve aileleri ülkenin en büyük kenti Yangon'daki yüksek güvenlikli Insein Cezaevi'nin önünde toplandı.

Serbest bırakılması planlanan kişilerin kimlikleri henüz bilinmezken, herhangi bir siyasi mahkumun serbest bırakılacağına dair hiçbir işaret de bulunmuyor.

Perşembe günü ilan edilen ve yıllık serbest bırakmanın bir parçası olan af, hükümetin ülkenin kuzeyinde etnik silahlı grupların askeri ve sınır karakollarını ele geçirdiği ve Çin ile ticareti engelleme tehdidinde bulunduğu bir krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.

Bu çalkantılı ortamda Bağımsızlık Günü kutlamaları her zamanki ihtişam ve gösterişten yoksundu ve ordu lideri Min Aung Hlaing'in törenlerde yer almaması dikkat çekti.

Min Aung Hlaing yaptığı açıklamada 9.652 mahkumun serbest bırakılacağını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Asya direktör yardımcısı Phil Robertson, "Myanmar'ın ordu generalleri, büyük bir ulusal bayram sırasında çok sayıda adi suçluyu ve bir grup yabancı mahkumu serbest bırakarak ve bunu insan hakları konusunda 'ilerleme' olarak göstermeye çalışarak aynı eski numaralarını yapıyorlar" dedi.

Şubat 2021'de bir darbeyle iktidara gelen ordu, sivil lider Aung San Suu Kyi'yi devirerek protestoları acımasızca bastırdı ve her türlü muhalefeti bastırdı.

Halen cezaevinde bulunan 78 yaşındaki Suu Kyi, yolsuzluktan COVID-19 kısıtlamalarına uymamaya kadar bir dizi siyasi suçtan 33 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Partisi geçen yıl zorlu yeni parti kayıt yasalarına uymadığı gerekçesiyle feshedildi.

İktidarın ele geçirilmesinden bu yana, askeri liderler düzinelerce mahkumu öldürmek ve ölümlerini "kaçma girişimi" olarak örtbas etmekle suçlanıyor.

Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği (AAPP) izleme grubuna göre, 25.730'dan fazla kişi darbeye karşı çıktıkları için tutuklandı ve yaklaşık 20.000'i halen tutuklu durumda.

AAPP, aralarında aktivistlerin de bulunduğu en az 4.277 sivilin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü bildiriyor. 2022 yılında generaller, ülkenin uzun yıllar sonra ilk kez ölüm cezasına çarptırdığı dört demokrasi yanlısı lider ve aktivisti idam ettikten sonra uluslararası kınama aldılar.

Çok az sayıda siyasi tutuklu ve diğer aktivistlerin serbest bırakılacak olması nedeniyle "siyasi durum üzerindeki etkinin asgari düzeyde olacağını" söyleyen Robertson, "uluslararası toplumda artık kimsenin bu oyunlara kanmadığını" da sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Irak ABD askerlerini ülkeden çıkarmaya hazırlanıyor

Haberler Haberleri