Myanmar ordusu, üst düzey siyasetçilerin 'seçim hilesine' yanıt olarak gözaltına alındığını açıklayarak ülke yönetimine el koyduğunu ve ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.
Sosyal medyada yayılan iddiaların ardından Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'a yaptığı açıklamada ülke lideri Aung San Suu Çii, Devlet Başkanı Win Myint ve partinin diğer üst düzey isimlerinin abahın erken saatlerinde gözaltına alındığını kaydetti.
Nyunt, açıklamasında "Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.
Sözcü, ayrıca kendisinin de gözaltına alınasını beklediğini belirterek "Şu anda şahit olduğumuz durum karşısında, ordunun darbe yaptığını varsaymalıyız" dedi.
Ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan Myanmar ordusu, siyasetçilerin 'seçim hilesine' yanıt olarak gözaltına alındığını ve ülkede 1 yıllık olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.
ABD'den Myanmar'daki askeri darbeye tepki
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Myanmar'daki demokratik geçiş sürecini engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı olduğunu aktararak, "Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak" dedi.
Avustralya: Endişe duyuyoruz
Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Myanmar ordusunun bir kez daha Myanmar'ın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını anlatarak gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.
BM: Güçlü bir şekilde kınıyoruz
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'daki askeri darbeye ilişkin, "Ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini gözaltına almasını güçlü bir şekilde kınıyorum" açıklamasını yaptı.
BM Genel Sekreteri Guterres, Myanmar'da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu açıkladı.