Birleşmiş Milletler, çatışmaların yaşandığı Myanmar'ın Rakhine eyaletinde artan şiddetin 45 bin Arakanlı Müslümanı daha ülkeyi terk etmeye zorladığını bildirdi.
Evlerinden kaçan Müslümanların sayısının ise 200 bine ulaştığı rapor edildi.
Arakan Ordusu (AA) isimli Budist grubun saldırılarını artırmasından bu yana Rakhine eyaleti çatışmalara sahne oluyor.
Çatışmalar Arakanlı Müslümanları hükümet güçleri ve silahlı grupların ortasında bırakıyor.
BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Elizabeth Throssell Cuma günü Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Buthidaung ve Maungdaw ilçelerindeki çatışmalar nedeniyle son günlerde on binlerce sivilin yerinden edildiğini ifade etti.
"Tahminen 45 bin Arakanlının Bangladeş sınırına yakın Naf Nehri üzerindeki bir bölgeye kaçtığı ve korunma arayışında olduğu bildiriliyor." diyen Elell, sivillerin uluslararası hukuka göre korunması çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Şefi Volker Turk, Bangladeş ve diğer ülkelere "uluslararası hukuka uygun olarak koruma arayanlara etkin koruma sağlamaları" çağrısında bulundu.
Ancak Bangladeş'in Arakanlı Müslüman sığınmacıları kabul etmek istemediği, sığınmacıların sınır hattında sıkıştığı ifade edildi.
Bangladeş'te yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslüman sığınmacı yaşıyor. Sığınmacılar baskı ve saldırılarla karşı karşıya olarak ve temel ihtiyaçlarından mahrum bir halde yaşam mücadelesi veriyor.
Şiddet olayları
İnsan Hakları Ofisi'nin Myanmar ekibinin başkanı James Rodehaver, bölgedeki sivillerin kaçtığı korkunç durumu anlattı:
"Yakma işleminin 17 Mayıs'ta, ordunun kasabadan çekilmesinden iki gün sonra başladığını gösteren bilgiler aldık. Arakan Ordusu kasabanın kontrolünü tamamen ele geçirdiğini iddia etti."
Hayatta kalanlardan biri Buthidaung'dan kaçarken onlarca ceset gördüğünü anlatırken, bir diğeri de kasabadan kaçan on binlerce kişi arasında olduğunu ancak Maungdaw kasabasına giden batı yolunda Arakan Ordusu tarafından engellendiklerini söyledi.
Hayatta kalan diğer kişiler de kasabanın güneyindeki Rohingya köylerine gitmeye çalışırken AA üyelerinin kendilerini taciz ettiğini ve kendilerinden zorla para aldığını belirtti.
Hem AA hem de Myanmar ordusu tarafından Arakanlı Müslüman sivillere yönelik hava saldırıları da dahil olmak üzere saldırılar düzenlendiği ifade edildi.
Ekibin "en az dört kafa kesme vakasını" belgelediğini söyleyen Rodehaver, bunların AA tarafından gerçekleştirildiğini "yüksek bir güvenle tespit ettiklerini" sözlerine ekledi.
Al Jazeera muhabiri Tanvir Chowdhury, Arakanlı Müslümanların çatışmaların ortasında kaldığını belirtti. Chowdhury AA'nın da Myanmar ordusunun da Arakanlı Müslümanları silah altına almaya çalıştığını, bunu reddedenlerin köylerinin yakıldığını ifade etti.
Bölgede Müslümanlara yönelik katliamın şiddetlenmesinden endişe ediliyor.
Kaynak: Mepa News