İslam karşıtı ve radikal Hindu partisi BJP'nin lideri ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi.
Doğumu ve eğitimi
Hindistan Başbakanı Narendra Modi 17 Eylül 1950'de Hindistan'ın Gucerat eyaletinin Vadnagar kasabasında Hindu bir ailede doğdu. Ailesi yağ yapımıyla geçinen bir aileydi ve Hindistan'daki kast sisteminde ortanın altı seviyede bir kasta mensuptu.
1967'de Vadnagar'da liseden mezun olan Modi 1968'de ailesi tarafından evlendirildi ama ertesi sene eşini terk etti.
1971'de Bangladeş Savaşı'na Hindu gönüllü taburlarında katılan Modi, Bangladeş'in Hindistan tarafından ilhakını istiyordu. Fakat 1971'in sonunda Hindistan Başbakanı İndira Gandi Hindistan ordusunun ve Hindu gönüllü taburlarının Bangladeş'ten çekilmesini emretti.
İstemeyerek Bangladeş'ten çekilen Modi bu nedenle İndira Gandi'nin muhalifi oldu ve çeşitli muhalif partilerde yer aldı. Bir taraftan da üniversite eğitimi alan Modi 1978'de Delhi Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi'nden mezun oldu. Yakınlarının aktardığına göre Modi üniversite yıllarında git gide daha fazla Hindu ve Gucerat milliyetçiliğine kaymaya başladı.
Siyasi faaliyetleri
Çeşitli İndira Gandi muhalifi oluşumlarda bulunduktan sonra Hindu milliyetçisi 'Rashtriya Swayamsevak Sangh'da (Milli Gönüllü Organizasyonu) karar kılan Modi, 1978'de bu partinin önde gelen yöneticilerinden biri oldu ve 1980'de bu oluşumun 'Bharatiya Janata Parti'ye (Hindistan Halk Partisi) dönüşmesinde kritik rol oynadı. Modi, bu yeni partide başkan yardımcısı oldu.
BJP, Hindistan'da Hindu çoğunluğun ezildiği ve ayağa kaldırılması gerektiği propagandası yayıyor, dini azınlıklara ve özellikle de Müslümanlara karşı nefret dili yaymakla suçlanıyordu.
1984'te İndira Gandi'nin öldürülmesi üzerine Hindistan meclis seçimlerine gitti. BJP bu seçimlerde sadece 2 milletvekili kazanabildi. Bu seçimlerde aday olan Modi meclise giremedi. 1989 meclis seçimlerinde ise Modi de dahil BJP 85 milletvekili kazanıp iktidara dahil oldu. BJP, hükümeti desteği çekme tehdidiyle Müslümanlara baskıları artırmaya yönlendirdi.
BJP 1991 seçimlerinde %20,1 oyla ikinci parti olan iktidar ortağı olmayı sürdürdü. İlerleyen dönemde koalisyonların dağılmasıyla sık sık gerçekleşen seçimlerde de bazen ikinci, bazen de az farkla birinci olan BJP çoğunlukla iktidar ortağı olmaya devam etti. Bu dönemlerde Modi hep BJP'de ikinci adam oldu.
Gucerat Eyaleti Başbakanlığı ve Gucerat Katliamı
26 Ocak 2001'de Modi'nin doğum yeri olan Gucerat eyaletinde meydana gelen deprem yaklaşık 25 bin kişinin ölümüne ve eyalette siyasi bir kriz doğmasına neden oldu. Modi bunun üzerine Gucerat başbakanlığına talip oldu ve bu hedefini Ekim 2001'de gerçekleştirdi.
Modi'nin Gucerat'ı yönettiği esnada 27 Şubat 2002'de Uttar Pradeş eyaletindeki bir Hindu festivalinden dönen Guceratlı Hinduları taşıyan trende, Gucerat'ın Godra tren istasyonunda patlama meydana geldi. Patlamanın bombayla gerçekleştirildiği ve 59 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Bu patlamanın ardından Modi saldırıyı eyaletteki Müslümanların gerçekleştirdiğini iddia etti ve Guceratlı Hinduları, eyalet nüfusunun %10-15'ini oluşturan Müslümanlara karşı kışkırttı.
Modi'nin kışkırtmaları üzerine eyalet genelinde BJP'nin de organizesine katılmasıyla Hinduların Müslümanlara yönelik saldırı ve katliamları başladı. 9 Mart'a kadar süren olaylarda resmi rakamlara göre 790 Müslüman ve 254 Hindu'nun katledildiği bu olaylarda gayri resmi rakamlara göre katledilen Müslüman sayısı 2 bine yakındı. Hindular tarafından 27 Şubat-9 Mart 2002 döneminde pek çok Müslüman kadına tecavüz edildi, Müslümanların evleri ve dükkanları yağmalandı, 150 bin Müslüman evlerinden sürüldü, 230 cami tahrip edildi.
Daha sonra tren patlaması ve peşi sıra meydana gelen bu saldırıların birleştirildiği davada pek çok Müslüman ve Hindu cezalandırılırken olayların kışkırtıcısı olarak görülen Modi yargılanmadı. 2002'nin ilerleyen aylarında Modi yaşanan Müslüman katliamını "aksiyona reaksiyon" olarak gördüğünü belirtip meşrulaştırmaya çalıştı.
Modi'nin Gucerat başbakanlığı, tüm ülkenin başbakanı olacağı 2014'e kadar sürdü. Modi, başbakanlığı boyunca Gucerat'ta Müslümanlara yönelik baskıları artırırken eyaletteki Hindulara Müslüman karşıtlığı ve Hindu milliyetçiliği aşıladı.
Modi iktidarı
Eylül 2013'te, Nisan 2014'te gerçekleştirilecek meclis seçimlerine BJP'nin Modi liderliğinde gideceği açıklandı. BJP ve Modi etkin bir çalışmayla Nisan 2014 seçimlerini %31 oyla kazandı. Seçim sisteminin galibe verdiği avantajla BJP ve Modi tek başına iktidara geldi.
Modi, iktidarının başında ekonomik kalkınma ve yoksullukla mücadele vaatlerinde bulundu. Fakat Modi döneminde Hindistan'ın ekonomik büyümesi yavaşladığı gibi 2020'de başlayan pandeminin etkileriyle beraber yoksulluk hızla artmaya başladı.
Modi, iktidarının başından itibaren Hindistan'ın bağımsızlığından bu yana görülmemiş derecede Hindu milliyetçisi ve Müslüman karşıtı bir dil kullandı. Bazı uzmanlar bunun, Hindu çoğunluğun dikkatini yoksulluktan "üretilmiş düşman olan Müslümanlara" çekerek Modi'nin ekonomik başarısızlığını gölgelemeye çalışması olarak değerlendirdi.
Modi'nin kışkırtıcı söylemiyle, 1,4 milyar nüfusunun yaklaşık 300 milyonu Müslüman olan Hindistan'ın genelinde Müslümanlara yönelik baskı ve saldırılarda büyük bir artış gözlemlendi. Modi'nin radikal Hinduizm'i kışkırtan İslam karşıtı söylemi sadece Hindistan Müslümanları arasında değil dünya genelinde tepki çekti.
Nisan 2019'da yapılan meclis seçiminde Modi liderliğindeki BJP oyunu %37'ye çıkararak iktidarını korudu. Fakat ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların 2019 sonrasında artması nedeniyle anketler BJP'nin gelecek seçimi kaybedebileceğini gösteriyor. Gelecek seçimi kaybetmesi durumunda bu sene 72 yaşını dolduracak olan Modi'nin BJP liderliğinden de ayrılıp emekli olması bekleniyor.
Kaynak: Mepa News