ABD’nin "terörle mücadele" konusunda NATO’nun daha aktif rol üstlenmesini istemesi, örgütün Suriye’deki rolünün bir kez daha gündeme taşınması sonucunu doğurdu. Başından bu yana muharip görev üstlenmekten özenle kaçınan NATO’nun şu aşamada mevcut politikasında değişikliğe gitmesi oldukça zor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu olasılığa kapıyı kapattı.
IŞİD ile mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyonun 68 üyesi var. NATO’nun üyelerinin tamamını oluşturan 28 ülke de bu koalisyonun parçası. NATO ise örgüt olarak koalisyona destek vermekle birlikte bir üye değil.
Gelinen aşamada bu durumda değişikliğe gidilerek NATO’nun uluslararası koalisyonun üyesi olup olmaması tartışılıyor. Bu konuda görüş alışverişi sürüyor. Üye ülkeler bu opsiyona kategorik şekilde karşı çıkmazken NATO’nun muharip rol üstlenmesine yeşil ışık yakılması mevcut veriler ışığında ihtimal dahilinde görülmüyor.
Brüksel’de, Avrupa Birliği savunma bakanlarını bir araya getiren toplantıya girmeden önce açıklama yapan Stoltenberg de, İttifak’ın koalisyona katılımı konusundaki görüşmeleri teyit edip henüz alınmış bir karar bulunmadığının altını çizerek, “Bu konuda bir talep yok. NATO'nun Suriye ya da Irak'ta çatışmalara girmesini kimse istemiyor. Dolaysıyla NATO'nun çatışmaya girmesi konu dışı” dedi.
Stoltenberg, mevcut pozisyonu net şekilde dile getirse de ABD’nin, NATO’nun, şimdi olduğundan daha etkin ve kapsamlı rol üstlenmesine yönelik taleplerinden kısa vadede vazgeçmesi beklenmiyor.
Uluslararası koalisyona NATO’nun katkısı şu aşamada eğitim ve hava gözetimi ile sınırlı.
Kaynak: Amerika'nın Sesi