NATO üyesi ülkeler, 2014 yılında düzenlenen toplantıda 2024'e kadar 10 yıllık dönem içerisinde gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırma kararı aldılar.
Konulan hedef prensip kararı olarak kabul edildi ancak taahhüdünü yerine getirmeyen ülkelere cezai müeyyide uygulanacağı yönünde bağlayıcı maddeler eklenmedi.
Savunma harcamaları konusunda üye ülkeler 2014 yılında her ne kadar taahhütte bulunmuş olsalar da birçoğu verdikleri sözü yerine getirmedi. NATO üyeleri arasında sadece ABD, Yunanistan, Estonya, İngiltere ve Letonya belirlenen yüzde 2 bandını aştı.
Estonya ve Polonya, 2014'teki toplantının ardından harcama oranlarını kayda değer oranda arttırdı. Bu bir anlamda Baltık ülkelerinin Rusya'nın Kırım'ı ilhakına cevap olarak algılandı.
Bununla birlikte, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin bir bütün olarak Çin ve Rusya'dan daha fazla savunma alanında harcama yaptığını savunuyor.
NATO, mart ayında 2017'nin rakamlarını açıkladı. Ancak veriler sadece birkaç ülkenin sözünü tuttuğunu ortaya koydu.
Avrupa Komisyonu bütçesinin belirlenmesine yönelik Çok Yıllı Mali Çerçeve kapsamında savunma ve güvenlik harcamalarının 27,5 milyar Euro'ya çıkarılmasını planlıyor. Bu rakam Çok Yıllı Mali Çerçeve planına ayrılan bütçenin yüzde 2,4'üne denk geliyor.
Keza Avrupa Komisyonu, söz konusu miktarın 13 milyar Euro'luk dilimini gelecek 7 yıl için Avrupa Savunma Fonu'na ayırmayı planlıyor. Ancak Brüksel'in bu konuda ABD Başkanı Donald Trump'ı ikna edip edemeyeceği bilinmiyor.
NATO ülkelerinin GSYİH'ye göre savunma harcamalarının yüzdeleri: