"NATO'nun Çin karşıtı bir blok olmasına izin vermeyiz"

Macaristan, NATO'nun Çin karşıtı bir blok haline dönüşmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin "NATO'nun Çin karşıtı bir blok haline gelmesini istemediğini ve bunu desteklemeyeceğini" söyledi.

Washington'da düzenlenen NATO zirvesi sırasında yaptığı açıklamada Szijjarto, Ukrayna'nın askeri ittifaka kabul edilmesinin grup içindeki birliği zayıflatacağını da savundu.

Zirve sonrasında hazırlanan taslak bildiride Çin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının destekçisi olarak tanımlanmış ve Pekin'in Avrupa ve güvenlik için sistemik zorluklar oluşturmaya devam ettiği belirtilmişti.

Çin ise bildirinin "önyargılı olduğunu" ve "nifak tohumları ektiğini" belirtmişti.

Szijjarto Macar devlet televizyonuna verdiği demeçte NATO'nun Hint-Pasifik bölgesinde ittifak kurma çabalarıyla ilgili bir soruya yanıt olarak "NATO bir savunma ittifakıdır, NATO'yu Çin karşıtı bir blok olarak örgütleyemeyiz" dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kiev ve Moskova ziyaretlerinin ardından Pazartesi günü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile olası bir Ukrayna barış anlaşmasını görüşmek üzere bir araya gelmişti.

Öte yandan Szijjarto Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğine de karşı çıktı. Szijjarto şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna'nın üyeliği ittifakı güçlendirmez, aksine zayıflatır zira üyelik konusunda tamamen farklı görüşler var. Ukrayna'nın NATO üyeliği ittifakın savunma karakterini de güçlendirmeyecektir çünkü pratikte Rusya ile NATO arasında açık bir çatışma riski yaratacaktır."

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri