BM elçilerinin barış görüşmelerinin başlaması için görüşmeler yapmak üzere başkent Sana’ya varmasının ardından Sada bölgesine yapılan saldırıda en az iki çocuk hayatını kaybetti.
Biraz önce birisinin yuvası olan evin enkazını bir süre kaldırdıktan sonra kurtarma görevlileri niyahet üç yaşındaki Nebil ve henüz birkaç aylık olan Sumud’un cesedine ulaşabildi.
Dakikalar önce burası, 2015 yılından bu yana Yemen’de hava saldırıları icra eden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonu tarafından hedef alındı. Ölen iki çocuğun yaşadığı bölge Suudi Arabistan sınırına 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
“Bunlar sivildi, bunlar küçücük çocuklardı! Suçları neydi, neden öldürüldüler?” diye kameraya isyanda bulunan kurtarma görevlileri bir yandan da ailenin diğer fertlerini enkaz altından çıkarmaya çalışırken görüntülendi.
Yerel haber kanalı Saada News, evleri hedef alınan ailenin savaş nedeniyle evlerinin yıkılması sonucu memleketlerinden gelip Marran’a yerleştiklerini iddia etti.
Bu durum Yemenliler için artık normal bir hal aldı. Çok sayıda aile her geçen gün sayısı artan uçaklar tepelerin hızla geçip bombalar atarken sürekli olarak yer değiştirmek zorunda kalıyor.
Hava saldırıları arttı
Uluslararası kamuoyunda meşru olarak görülen Mansur Hadi hükümetinin yeniden ülkenin başına getirilmesi amacıyla Arap koalisyonu 2015’ten bu yana Arap dünyasının en fakir ülkesi olan Yemen’de hava saldırıları icra ediyor.
ABD’nin lojistik destek sağladığı Suudi Arabistan-BAE ortaklığı, amaçlarına ulaşmak için Yemen’e 16.000’den fazla hava akını gerçekleştirdi.
Bu akınların hedefleri arasında düğünler, hastaneler gibi kalabalık yerlerle su ve elektrik merkezleri gibi altyapı sistemleri hedef alındı ve binlerce sivil saldırıların direkt bir sonucu olarak öldü veya yaralandı.
BM’nin güncel olmayan raporlarına göre savaşta 10.000 kişi hayatını kaybetti ancak bu sayı yıllardır güncellenmedi ve gerçek istatistiklerin çok daha korkunç olmasından endişe ediliyor.
Sadece geçtiğimiz ay koalisyona ait uçaklar 277 hava akını gerçekleşti ve görev çerçevesinde hedef alınan yerlerin %43’ü sivil noktalar oldu.
Geçtiğimiz haftalarda şiddetli çatışmalara sahne olan Hudeyde en az 101 defa hedef alındı.
İnsani kriz
BM’nin Yemen özel temsilcisi Martin Griffiths uzun süredir, barış görüşmelerini tekrar başlatmaları için taraflara baskı yapıyor hatta temsilci şehirdeki çatışmalar devam ederken Husilerle görüşmek üzere Pazar günü Hudeyde’ye gitti.
Temsilci geçen hafta Cenevre’de yapılması planlanan ve her iki tarafın da kabul ettiği barış görüşmelerinin Husilerin vazgeçmesi nedeniyle yapılamamasının ardından bölgeye gitti.
BM İnsani Yardım Koordinatörü Yemen sorumlusu Lise Grande ve Uluslararası Kurtarma Komitesi Başkanı David Miliband Bajil şehrinde insani yardım çalışmalarının durumu hakkında bilgi vermek üzere Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyecek.
Cumartesi günü Husilerle BM arasında, yaralıların yurtdışına çıkarılması için bir uzlaşı metni imzalandı.
Dünya Sağlık Örgütü, Pazar günü yaptığı açıklamada, aralarında kanser, kronik hastalıklar ve bulaşıcı hastalıklar bulunan 12 ayrı tıbbi sorunun tespit edildiğini duyurmuştu.
BM, Hudeyde’de çatışmaların devam etmesi durumunda ülkenin en büyük ticaret merkezi ve dışardan gelen herşeyin giriş noktası olan şehirde bir açlık krizinin yaşanabileceği hususunda uyarıda bulundu.
BM verilerine göre 8.4 milyon Yemenli açlıkla savaşıyor.
Ülkede üç senedir devam eden ve Avrupa Birliği tarafından “dünyanın en kötü insani krizi” olarak tanımlanan savaş ortamı, ülkede 22 milyon kişinin acil olarak yardıma muhtaç duruma gelmesine neden oldu.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera