Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) yetki alanının İsrail'in 1967'deki Altı Gün savaşı sırasında işgal ettiği toprakları da kapsadığına hükmederek, bu bölgede olası savaş suçu soruşturması açabilecek olması Tel Aviv yönetiminin tepkisini çekti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kararı 'anti-semitizm' olarak niteledi.
Filistinliler mahkemeye başvurarak, İsrail'in 2014'de Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar sırasındaki tutumu ile Doğu Kudüs'deki Yahudi yerleşimleri için yürütülen inşaatlar sırasındaki hareketlerini incelemeleri talebinde bulunmuştu. İsrail ise başvurucu Filistin'in bir devlet olmadığı gerekçesiyle mahkemenin yargı yetkisinin olmadığını savunuyordu. Ancak Uluslararası Ceza Mahkemesi, yetki alanının İsrail'in 1967'deki Altı Gün savaşı sırasında işgal ettiği toprakları da kapsadığına hükmetti.
UCM kararını, Filistinliler 'hak, adalet ve özgürlük' için bir zafer olarak nitelerken, İsrail tarafı tepki gösterdi. Mahkemeyi 'adaleti bozmakla' suçlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "UCM'nin İsrail'i uydurma savaş suçları için soruşturması tamamen anti-semitizmdir" dedi. Netanyahu, Yahudilere karşı yapılan Nazi katliamları gibi suçları önlemek için kurulan mahkemeyi, Yahudilerin tek devleti olan İsrail'i hedef almakla da suçladı.
Mahkemenin 'Suriye ve İran gibi ülkelerde neredeyse her gün işlenen korkunç suçları' soruşturmayı reddettiğini söyleyen Netanyahu, adaletsizliğe karşı tüm gücüyle mücadele edeceğini vadetti.
İsrail gibi ABD de mahkemenin kararını tanımadığını açıkladı.
Kaynak: Euronews