İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının birinci yılını doldurması uluslararası basında geniş yer bulurken, savaşın yurtiçinde ve yurtdışında yansımaları olacağı ve Gazze Şeridi'ndeki insani krizden Tel Aviv'in sorumlu tutulacağı ifade ediliyor.
Wall Street Journal, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana izlediği saldırgan stratejinin İsrail toplumunun tüm bileşenlerini ve ABD ile ilişkileri etkileyeceğini ileri sürdü.
İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Tamir Hyman'ın, siyasi ve diplomatik çözüm arayışlarından kaçınmanın “sonu gelmeyen bir dizi savaş anlamına geleceğini” söylediği belirtildi.
New York Times, Aksa Tufanı'ndan bir yıl sonra Orta Doğu'da daha büyük bir savaşın belirtilerinin ortaya çıktığını kaydetti.
Gazete, "Savaş İsrail içindeki bölünmeleri derinleştirmeye devam ediyor ve Tel Aviv'e yönelik soykırım ve savaş suçu suçlamalarını arttırıyor.” ifadelerine yer verdi.
Amerika'nın azalan etkisi
ABD'nin İsrail üzerindeki etkisinin azaldığına dikkat çeken New York Times, Gazze'de bir yılı geride bırakan saldırıların “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun savaşı sona erdirme hedefinin ne kadar uzakta olduğunu ortaya koyduğunu” belirtti.
Fransız Le Monde gazetesi, Netanyahu liderliğindeki İsrailli yöneticilerin “saldırının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen 7 Ekim'deki başarısızlıkları soruşturmak için yeterli çabayı sarfetmediklerinin ortaya çıktığını” bildirdi.
İbrani Üniversitesi'nden bir hukuk profesörünün mevcut hükümetin konuyu mümkün olduğunca erteleyeceğini söylediğini aktaran gazete, yapılan bir kamuoyu araştırmasının İsraillilerin üçte ikisinin soruşturmadan yana olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.
Guardian'da Peter Beinart, ABD'deki pek çok medya kuruluşunun İsrail'in Gazze savaşı versiyonuna yönelik açık bir tarafgirlik içinde olduğunu ve bu tarafgirliğin pek çok Amerikalının saldırıların gerçek yüzünü anlamasını engellediğini yazdı.
Beinart makalesini, dört büyük televizyon programının 8 Ekim ve 14 Ocak tarihleri arasında biri Filistinli olmak üzere 140 konukla röportaj yaptığını ortaya koyan bir analize dayandırdı.
Bu röportajlarda İsrail'in Filistinlilere özgürlük hakkı tanımaması ve İsrail'in askeri stratejisindeki çelişkiler büyük oranda görmezden geliniyor.
Son olarak Haaretz, sivillere ulaşan gıda miktarındaki keskin düşüş nedeniyle İsrail'in yakında Gazze'de kötüleşen insani krizin sonuçlarıyla yüzleşebileceği uyarısında bulundu.
Gazete, İsrail'in Gazze'deki ekonomik yükü taşımaktan kaçınacak uzun vadeli bir çözüme ihtiyacı olduğunu kabul etmek zorunda kaldığını belirtti. Savaşın ilk aylarında yaşanan insani krizin, uluslararası mahkemelerde İsrail aleyhine açılan davaların temelini oluşturduğunu ve sonunda İsrail'i uzlaşmaya zorladığını hatırlattı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera