Fikri anlamda cihat yanlısı gruplara, Taliban'a ve El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen Pakistanlı din adamı Müftü Nizameddin Şamzay, 19 yıl önce bugün öldürüldü.
Hayatının ilk yılları ve eğitimi
1952 yılının Temmuz ayında Pakistan'ın kuzey kesiminde yer alan Svat Vadisi'nde doğdu.
İlk eğitimini bölgedeki medreselerde ve diğer eğitim kurumlarında alan Şamzay, 1960'lı yıllarda eğitimine devam etmek üzere Pakistan'ın güneyindeki Karaçi şehrine yerleşti.
Burada öncelikle "Camia Darul Hayr" ve daha sonra "Camia Farukiye" gibi Diyobendi ekole bağlı medreselerde eğitim gördü. Burada uzun yıllar eğitimine, eğitimini tamamladıktan sonra da İslami çalışmalarına ve ders vermeye devam etti.
1988 yılında "Camia Ulum el İslamiyye" adlı medresede hocalık yapmaya başladı. Bir süre sonra burada fetvalardan sorumlu olan isim görevine geldi. Pakistan içerisinde İslami alanda bir otorite olarak tanınmaya başladı. Çok sayıda öğrenci yetiştirdi.
İslam alimi olarak yükselişi
Çeşitli medreselerde çalışmalarını sürdüren Şamzay, 1990'ların başlarında Sind Üniversitesi'nde İmam Buhari üzerine yaptığı çalışmalarla doktorasını tamamladı.
1997 yılında hadis alanındaki eğitiminde en üst düzey ünvan olan "Şeyhul Hadis" ünvanını aldı.
Bu yıllarda Afganistan'da önce Sovyetler Birliği'ne, daha sonra ise ABD'ye karşı verilen savaşlarla yakından ilgilendi. Cihat yanlısı gruplarla, Taliban ve El Kaide ile yakın iletişimi olan Müftü Nizameddin Şamzay, Taliban lideri Molla Ömer ve El Kaide lideri Usame bin Ladin ile de ilişkiler kurdu. Taliban'a 2001'in ardından ABD'ye karşı savaşta destek olmak üzere fetvalar yayınladı. Bu yıllarda, Karaçi'de yer alan ve 10 binin üzerinde öğrencisi bulunan Diyobendi medresesi "Darul Ulum el İslamiyye"nin baş müftüsüydü.
Ölümü
Müftü Nizameddin Şamzay, 30 Mayıs 2004 günü Karaçi'deki evinin önünde, aracının içerisinde beklerken silahlı saldırıya hedef oldu. Otomatik silahlarla hedef alınan araçtaki Şamzay, olay yerinde yaşamını yitirdi.
Saldırının ardından bölgede geniş çaplı protesto gösterileri düzenlendi.
Saldırıyı üstlenen olmazken, aradan geçen yıllara rağmen saldırının gerçek faili yakalanamadı. Saldırının arkasında Şii grupların veya Pakistan istihbaratının olabileceği öne sürüldü.
Kaynak: Mepa News