Dünyanın büyük bir kısmı Filistin'i halihazırda bir devlet olarak tanıyor. Bu ayın başlarında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 193 üyesinden 143'ü Filistin'in BM'ye katılması yönünde oy kullandı ki bu sadece devletlerin yapabileceği bir şey.
Bu sabah itibariyle sadece dokuz Avrupa ülkesi Filistin'in devlet olmasını destekliyordu ve bunların çoğu da 1988 yılında Sovyet bloğunun bir parçasıyken bu kararı almışlardı. Dolayısıyla Norveç, İrlanda ve İspanya'nın bu sayıya katılması hem ender hem de önemli bir gelişme.
Bu ülkeler sadece Filistinlilere sembolik bir destek sinyali vermeyi değil aynı zamanda çatışmaların sona ermesine yardımcı olabileceğini umdukları siyasi sürece bir ivme kazandırmayı da umuyorlar.
Pek çok Arap ülkesi, savaş sonrası Gazze'nin yeniden inşasına ancak Batı'nın bu siyasi sürecin bir parçası olarak Filistin devletini tanıması halinde yardımcı olacaklarını söylüyor.
Ancak diğer Avrupa ülkelerinin çoğu halen tanımanın sadece uzun vadeli iki devletli bir çözümün parçası olarak gerçekleşmesi gerektiğine inanıyor.
Dolayısıyla Norveç, İrlanda ve İspanya başkaları tarafından da kabul edilmesini umdukları diplomatik bir kart oynuyorlar. Ancak bu sahadaki gerçekliği değiştirmeyecektir.
Kaynak: Mepa News, BBC