Norveç başbakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, üç İskandinav ülkesinin, komşusu Rusya ile yaşanan gerilimin ortasında Finlandiya'ya personel ve teçhizat aktarımı için bir Arktik "askeri nakliye koridoru" oluşturma konusunda anlaştıklarını söyledi.
Başbakan Jonas Gahr Store tarafından "önemli bir kilometre taşı" olarak nitelendirilen bu anlaşma, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımının ardından yapılan en son güvenlik hamlesi.
Rusya'nın Arktik bölgesindeki askeri varlığını arttırması ve Finlandiya ile İsveç'in ittifaka katılması, Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgaliyle artan bölgesel güvenlik gerekçelerine dayanıyor.
İsveçli mevkidaşı Ulf Kristersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Store, "Bugün Kuzey Norveç, Kuzey İsveç ve Kuzey Finlandiya üzerinden bir askeri nakliye koridoru kurulması konusunda mutabık kaldık" dedi.
Store, "Bu, personel ve malzemenin Norveç limanlarından İsveç ve Finlandiya'ya hızlı bir şekilde taşınabilmesini sağlamaya yardımcı olacak" diye ekledi.
Finlandiya ve İsveç, Ukrayna işgalinin ardından askeri ittifaka katılmak için başvuruda bulunarak onlarca yıllık askeri tarafsızlıklarını bir kenara bıraktılar. Finlandiya Nisan 2023'te, İsveç ise bu yılın Mart ayında ittifaka üye oldu.
Eriyen buzların hayati önem taşıyan nakliye yollarını ve kaynaklarını açacak gibi görünmesi nedeniyle zorlu Arktik bölgesi son yıllarda jeopolitik önem kazandı.
Mart ayında NATO, ABD liderliğindeki askeri ittifakın Soğuk Savaş'tan bu yana gerçekleştirdiği en büyük tatbikat olan dört aylık Steadfast Defender tatbikatının bir parçası olarak bölgede savaş oyunları da düzenledi.
Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminde, Rus donanmasının en büyüğü olan ve nükleer savaş başlıklarıyla donatılmış çok sayıda denizaltıyı içeren güçlü Kuzey Filosu'na ev sahipliği yapan Kuzey Kutbu'ndaki kabiliyetlerini arttırdı.
Norveç hükümeti yaptığı açıklamada iki ülkenin savunma bakanlarının koridorun oluşturulması çalışmalarına öncülük edeceğini belirtti.
Açıklamada, "Birlikte engelleri tespit edecekler, gerekli düzenlemeleri ve mevzuatı güncelleyecekler ve hızlı ve etkin askeri hareketliliği sağlamak için gerekli altyapıya yatırım yapacaklar" denildi.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar