Orban: AB Rusya'ya karşı başarısız oldu

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB'nin Moskova'ya yönelik yaptırımlarının işe yaramadığını savunarak Brüksel'in Ukrayna'daki savaş konusunda yeni bir stratejiye ihtiyacının olduğunu söyledi.

Viktor Orban, Romanya'daki Macar toplumuna hitaben yaptığı bir konuşmada, "Savaşı kazanmak yerine barış görüşmelerine ve iyi bir barış önerisi hazırlamaya odaklanılması gereken yeni bir stratejiye ihtiyaç var." ifadesini kullandı. 

Orban, bir NATO üyesi olan Macaristan'ın komşu Ukrayna'daki savaşın dışında kalacağı yönündeki duruşunu da yineledi.

Nisan ayında üst üste dördüncü kez bu göreve seçilen Orban, konuşmasının devamında, Batı'nın Ukrayna stratejisinin dört temel üzerine inşa edildiğini söyledi.

Macar Başbakan'a göre bunlar;

  • Ukrayna'nın, NATO silahlarıyla Rusya'ya karşı bir savaşı kazanabileceği
  • Yaptırımların Rusya'yı zayıflatacağı ve liderliğini istikrarsızlaştıracağı
  • Yaptırımların Rusya'ya Avrupa'dan daha fazla zarar vereceği
  • Dünyanın Avrupa'yı desteklemek için sıraya gireceği

Orban, Avrupa'da hükümetlerin "domino taşları gibi" çökmesi, enerji fiyatlarının artması ve şimdi yeni bir stratejiye ihtiyaç duyulması nedeniyle bu stratejinin 'başarısız' olduğunu öne sürdü. 

"Dört lastiği de patlamış bir aracın içinde oturuyoruz. Savaşın bu şekilde kazanılamayacağı kesinlikle aşikar" diyen Orban, "Ukrayna, savaşı bu şekilde asla kazanamaz. Çünkü Rus ordusu asimetrik bir hakimiyete sahip." diye konuştu.

Orban: Trump, Ukrayna'daki savaşı önleyebilirdi

Ukrayna'da barışın en erken 2024 yılında sağlanmasını beklediğini kaydeden Macaristan Başbakanı Orban, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görevde olması halinde çatışmanın çıkmayacağını da ileri sürdü.  

Orban, "Eğer Donald Trump ABD Başkanı ve Angela Merkel de Almanya Şansölyesi olsaydı, Ukrayna'da savaş olmazdı. Çünkü bu liderler Putin'in talep ettiği güvenlik garantilerini dikkate alırlardı. Rus-Amerikan müzakeresi olmadan ateşkes ya da barış olmayacak. Moskova artık 2015 Minsk anlaşmalarını uygulayamayan Avrupa liderleriyle görüşmek istemiyor. Dolayısıyla barış müzakereleri ancak 2024 yılında, ABD'deki başkanlık seçimlerinden sonra gerçekçi olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"2030 yılı hem ABD'de hem de AB'de bir dönüm noktası olacak"

Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği'nin savaşın nasıl kazanılacağı yerine barışın nasıl sağlanacağına odaklanması gerektiğini belirten Orban, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Rusya, asla NATO'ya saldırmayacaktır çünkü İttifak daha güçlü. Ukraynalılar dışında savaşta sadece Macarlar (Transkarpatyalı Macar) öldü. 86 Transkarpatyalı Macar, Rus işgalini durdurmak için can verdi. 2030 yılı hem Avrupa'da hem de ABD'de bir dönüm noktası olacak. İşte o zaman AB'nin Kuzey-Güney çatışması tırmanacak. Macaristan o zamana kadar hazır olmalı ve gücünün zirvesine ulaşmalı. Batı, kendi değerlerini yaymak istiyor ama Doğu bunları satın almıyor. Dahası, Batı medeniyeti hammadde savaşını kaybetti. AB'nin Macaristan gibi gazın yaygın olarak kullanıldığı ülkelerden gazı alma ihtimali var. Avrupa halkı, Batı-Avrupa şehirlerini kaybettiğinden beri gerçek Batı, Orta Avrupa'ya taşındı. Bu nedenle çocuklarımızın gelecekteki görevi, Batı-Avrupalı Hıristiyanlara sığınma sağlamak olacaktır."

Kaynak: Euronews

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Avrupa Birliği, Ukrayna ordusunu eğitmeyi düşünüyor
Rus Gazprom'un günlük gaz akışı 14 yılın en düşük seviyesinde
Ukrayna tahılı neden bu kadar önemli?

Haberler Haberleri