Dünya Bülteni'nin haberine göre, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "BM sisteminde görünürlüğün en önde gelen göstergelerinden biri, uluslararası barışa ve istikrara katkıdır. Barışı destekleme ve koruma operasyonlarına katılımımız, uluslararası politikadaki etkinliğimizin artmasına da yardımcı olmaktadır." dedi.
Işık, "Birleşmiş Milletler'in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettiği hareket ve misyonlar kapsamında hudut, şumul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek üzere ,Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışına gönderilmesi ve hükümet tarafından verilecek izinle belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca hükümete, bir yıl süreyle izin verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi" görüşmelerinde hükümet adına söz aldı.
Halihazırda 49 ülkeden yaklaşık 12 bin 500 personelin katılımıyla icra edilmekte olan söz konusu harekata Türkiye'nin bir polis ile katkı sağladığına işaret eden Işık, BM tarafından Türkiye'ye bu misyonlara katılım davetinde bulunulduğunu bildirdi.
Ayrıca BM'nin 70. Genel Kurulu görüşmeleri sırasında düzenlenen "Barışı Koruma Zirvesi"nde BM misyonları için Türkiye'den katkı sağlanmasının istendiğini işaret eden Işık, şöyle devam etti:
"Ülkemiz BM'nin barışı korumasından kalkınmaya, iklim değişikliğinden BM Güvenlik Konseyi reform çalışmalarına kadar her faaliyete etkin katkısını artırarak sürdürmeye devam etmektedir. Ülkemiz gerek tek başına bir güç olarak, gerekse BM dahil üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar vasıtasıyla geniş bir yelpazede barışçı, ilkeli ve etkin bir güvenlik politikası izlemekte ve barış operasyonlarına katkı sağlayan ülkeler arasında yer almaktadır. Güvenlik politikasının temellerini işbirliği ve ortaklık politikası üzerine inşa etmiş olan Türkiye, bu minvalde bir yandan uluslararası barış ve istikrarın korunması için ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması, kollektif savunma ve kriz yönetimi operasyonlarına katkıda bulunulması, barışı koruma, insani yardım ve polis görevleri gibi katkıda bulunulması, kitle imha silahlarının ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesi ve silahsızlanmanın teşvik edilmesi gibi hususlara önem vermeye devam ederken, diğer yandan istikrara katkı amacıyla uluslararası işbirliğinin küresel ölçekte artırılması ile ortaklığa, diyaloğa ve yumuşak güce dayalı güvenlik anlayışını da giderek ön plana çıkarmaktadır."
"BARIŞ MİSYONUNA 135 PERSONEL İLE KATKIDA BULUNUYORUZ"
Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada sahip olduğu etkinliği artırmanın dış politikanın amaçlarından biri olduğuna değinen Işık, "BM sisteminde görünürlüğün en önde gelen göstergelerinden biri, uluslararası barışa ve istikrara katkıdır. Barışı destekleme ve koruma operasyonlarına katılımımız, uluslararası politikadaki etkinliğimizin artmasına da yardımcı olmaktadır." diye konuştu.
Işık, Türkiye'nin, dünyanın çeşitli yerlerindeki 10 BM barış misyonuna, 30 Haziran 2016 itibariyle 41 askeri personel, 93 polis ve iki uzman olmak üzere toplam 136 personel ile katkıda bulunduğuna dikkati çekti.
Bakan Işık, Türkiye'nin BM'nin doğrudan gerçekleştirdiği operasyonlar dışında, dünyanın çeşitli yerlerindeki NATO ve AB barış operasyonlarına da katkı verdiğini söyledi.
Afrika'da barış ve refaha katkı sağlama odaklı politikaları hakkında da bilgi veren Işık,Türkiye'nin, Afrika politikası kapsımında, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin sağlanması, ulusal uzlaşma çabalarının başarıyla sonuçlanması, demokratik düzene dönüş ve siyasi istikrar ile sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması yönünde bir politika takip ettiğini ifade etti.
Işık, harekat ve misyonlara katkının, bahse konu ülke hükümetlerinin terör örgütlerine karşı güçlendirilmesine destek vereceğini ve terörün her türlüsü ile mücadeleye olumlu yansıyacağını kaydetti.