Oxford Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmalara göre alkollü içecekleri kullanan ve kullanmayan 25 bin kişinin üzerinde yapılan çalışmalara göre alkollü içeceklerin beyne zarar verdiği tespit edildi.
Alkollü içecekleri düşük seviyede içmenin dahi beyne zarar verdiğinin tespit edildiği, iddia edildiği gibi alkollü içeceklerde bir zarar sınırının bulunmadığını açıkladı.
Araştırmaya göre alkollü içecekler ne seviyede tüketilirse tüketilsin beynin gri maddesine ağır hasar veriyor. Beyin hacmini küçültüp hafızayı zayıflatıyor, alzheimer hastalığı riskini artırıyor, beyin yaşlanmasını hızlandırıyor.
CNN International'a konuşan ve çalışmaya katılan Oxford'lu uzmanlardan Sadie Boniface, alkollü içeceklerin en büyük zararı beyin sağlığına verdiğini, fakat vücudun diğer kısımlarına verdiği zararların da unutulmaması gerektiğini, vücudun diğer kısımlarına verdiği zararda da alkollü içeceklerde güvenli bir sınırın bulunmadığını, azının da zararlı olduğunu belirtti.
Boniface alkollü içecek tüketiminin yaşlılıkta, tansiyon hastası ve fazla kilolu kişilerce yapılması durumunda ise zararının çok daha artacağını ekledi.
ABD'de sağlık ve ahlak gerekçeli içki yasağı (1920-1933)
1919'da ABD Senatosu sağlığa ve ahlaka verdiği zararlar nedeniyle alkollü içkileri ülke çapında yasaklamış, bu yasak Ocak 1920'de yürürlüğe girmişti. Fakat alkollü içeceklere olan düşkünlüğün ABD kültüründe genel ve köklü olarak yerleşmiş bulunması nedeniyle 1920'li yıllarda Meksika ve Kanada'dan ABD'ye içki kaçakçılığı yoluyla ülkeye bol miktarda içki sokulmaya devam edilmişti.
1929'dan itibaren bu yasağın açıktan çiğnenmeye başlanması üzerine 1933'te resmen kaldırılmıştı. ABD'de halen sağlığa ve ahlaka verdiği zararlar gerekçesiyle alkollü içeceklerin tamamen yasaklanmasını isteyen siyasi talepler ciddiyetini koruyor.
Kaynak: Mepa News