IMF Pakistan ile 7 milyar dolarlık yeni bir kredi anlaşmasına vardığını açıkladı.
İslamabad yönetimi ise bunun karşılığında vergi tabanını genişletmek de dahil olmak üzere reformlar yapmayı kabul etti.
Pakistan geçen yıl siyasi kaos, 2022 selleri ve kötü yönetimin yanı sıra küresel ekonomik krizin de etkisiyle temerrüdün eşiğine geldi. Çeşitli müttefikleri ve IMF de dahil olmak üzere birçok kaynaktan alınan borçlarla geçici bir rahatlık sağlansa da ülkedeki kriz sürüyordu.
Cuma günü yapılan açıklamada, IMF İcra Kurulu tarafından onaylanması gereken yeni üç yıllık anlaşmanın Pakistan'ın "makroekonomik istikrarı sağlamlaştırmasına ve daha güçlü, daha kapsayıcı ve dirençli büyüme için koşullar yaratmasına olanak sağlayacağı" belirtildi.
Alınacak bu borç, Pakistan'ın 60 yıldır bir süredir IMF'den aldığı 24. ödeme olacak.
IMF'ye göre Pakistan'ın kamu borcu 242 milyar dolar düzeyinde ve bu borcu ödemek 2024 yılında hükümetin gelirinin yarısına mal olacak.
Analistler ise İslamabad'ın aldığı önlemleri, temel sorunlara çözüm bulmadan IMF'ye "hoş gözükmeyi" amaçlayan yüzeysel reformlar olarak eleştiriyor.
Kamuoyu tepkisi
Başbakan Şahbaz Şerif liderliğindeki koalisyon hükümeti tarafından uygulamaya konulan sıkı ekonomik tedbirlerin, hükümete olan halk desteğini zayıflatması muhtemel.
IMF gözetiminde hazırlanan geçen ayki bütçede yer alan vergi ve fatura artışları nedeniyle birçok protesto düzenlendi ve önümüzdeki haftalarda daha fazla gösteri yapılması planlanıyor.
Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Pakistan son olarak IMF'den 2023 yılında 3 milyar dolarlık bir kredi almıştı.
Kaynak: Mepa News