COVID-19 pandemisinin etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle dünya genelinde ortaya çıkan ekonomik krizler, birçok ülkeyi İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye zorluyor.
Pakistan ekonomisinin halihazırda düşen ve daha da düşme eğilimli döviz rezervleri, artan cari hesap açığı ve artan emtia fiyatları şeklinde birçok zorlukla karşı kalması, Pakistanlı yetkilileri birçok ülke ile anlaşmalar sağlamak durumunda bıraktı.
Pakistan heyetinin İsrail ziyareti
Bu minvalde Pakistan hükümetinden bir heyet geçtiğimiz günlerde İsrail'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Pakistanlı heyetin İsrail ziyareti, geçmişte aralarında gerilimler yaşayan iki ülkenin ilişkileri normalleştirmeye yönelik adımlar attığına dair tartışmaları da beraberinde getirdi.
Pakistanlı dinlerarası diyalog heyetinin İsrail'e yaptığı ziyarette, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, heyetle olan görüşmeleri İbrahim Anlaşmaları kapsamında ele alarak, toplantıyı "inanılmaz bir deneyim" olarak değerlendirdi.
Bölge uzmanları, Pakistan'ın söz konusu ziyaretinin daha çok ekonomik endişelerden kaynaklandığı ifade ederken, ekonomik krizi çözüme kavuşturma hususunda yalnızca İsrail'in değil, ABD'nin de desteğine ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.
ABD, uzun bir dönem boyunca Pakistan'a mali destek sağlamış ancak ilişkilerin durgunlaşmasıyla yardımlar büyük bir darbe almıştı. Pakistan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul etmesi halinde, son görüşmelerle birlikte ABD ve Kongre'deki İsrail yanlısı lobici girişimlerin, İslamabad'a destek konusunda teşvik sağlayacağı belirtiliyor.
Pakistan-İsrail ilişkilerinde dinlerarası diyalog faaliyetlerinde bulunarak, karşılıklı anlaşmazlıkların giderilmesinin planlandığı ve ikili ilişkilerde daha yumuşak bir evreye geçilmesinin sağlanmaya çalışıldığı ifade ediliyor.
Pakistan'ın bir önceki Başbakanı İmran Han'ın geçmişte "İsrail ile asla normalleşmeyeceğiz" ifadesini kullandığı ve onun devrilmesinden sonra gelen yeni yönetimin dış politikada farklı yaklaşımlar sergileme eğiliminde olduğu biliniyor.
Kaynak: Mepa News