Pakistan Başbakanlık Ofisi, ülkede yaşanan son saldırıların 8 Şubat'taki seçimlerin yapılmasını tehdit edebileceği endişesiyle, gelecek ay yapılacak genel seçimlerin güvenliğinden ordunun sorumlu olacağını açıkladı.
Ordunun seçim merkezlerinde konuşlandırılması geçmişte tartışmalara yol açmış, bazı siyasi liderler ordunun güvenliği sağlamak yerine desteklediği partiye yardım ettiğini iddia etmiş, ordu ise bu suçlamaları reddetmişti.
Pakistan’ın geçici başbakanı Enver-ül Hak Kakar'ın ofisinden yapılan açıklamada, geçici kabinenin, barışçıl bir seçim sağlamak için ordu ve paramiliter birliklerin konuşlandırılmasını onayladığı belirtilerek, "Bu birlikler oy verme merkezlerinde ve hassas bölgelerde görev yapacak" denildi.
Pakistan uzun yıllardır askeri, siyasi ve iktisadi çalkantılarla boğuşan bir Güney Asya ülkesi.
Ülkede 2018'de yapılan ve eski başbakan İmran Han'ı iktidara taşıyan son seçimde güvenliği sağlamak üzere ülke genelinde yüz binlerce asker görevlendirilmişti.
Han'ın muhalifleri ve bazı analistler, askerlerin yardımıyla yapılan seçim hilelerinin Han'ın zaferine katkıda bulunduğunu iddia etmiş, ordu ise bunu reddetmişti.
Generallerle anlaşmazlığa düşen İmran Han şu anda hapiste ve partisi de ordu ile ters düşmüş durumda.
Pakistan’da ordu ve istihbaratın ülkeyi perde gerisinden yönettiğine inanılıyor.
Analistler, ordunun Han ile yaşadığı anlaşmazlığın ardından seçimlerde Navaz Şerif'i desteklediğini ve ordu generallerinin hükümetlerin kurulmasında aşırı etkiye sahip olduğu bir ülkede bunun Şerif'e avantaj sağladığını ifade ediyor.
Ordu suçlamaları reddediyor ve apolitik kaldığını ileri sürüyor.
Ülkede 8 Şubat'ta yapılacak seçimleri kazanan parti, tarihi enflasyonla boğuşan 350 milyar dolarlık bir ekonomiyi ve gençler için büyüme ve iş fırsatlarını sınırlayan istikrarsız bir para birimini yeniden canlandırma göreviyle karşı karşıya.
Ekonomik krizin pençesindeki Güney Asya ülkesi Temmuz ayında IMF'den 3 milyar dolarlık bir kredi paketi almıştı.
Kaynak: Mepa News, Reuters