Yetkililer, Çarşamba günü 28 kişinin ölümüne neden olan iki patlamanın da dahil olduğu kanlı bir seçim sürecinin ardından "kanun ve düzeni korumak için" oy verme işlemi sırasında ülke genelinde cep telefonu hizmetlerini askıya aldıklarını açıkladı.
Anketçiler, eski başbakan İmran Han'ın hapse atılması ve Pakistan Tehrik-i İnsaf (PTI) partisinin ordu liderliğindeki müesses nizam tarafından engellenmesiyle gölgelenen cansız bir seçim kampanyasının ardından ülkedeki 128 milyon seçmenin düşük bir katılım göstereceğini tahmin ediyor.
Perşembe günkü oylamada Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz'ın (PML-N) en fazla sandalyeyi kazanması beklenirken, analistler partinin 74 yaşındaki kurucusu Navaz Şerif'in generallerin desteğini aldığını belirtiyor.
İslamabad'ın Noorpur Shahan mahallesinde oy kullanan 39 yaşındaki inşaat işçisi Syed Tasavar, "Tek korkum oyumu hangi partiye verdiysem o partiye sayılıp sayılmayacağı. Aynı zamanda, yoksullar için kimin iktidarda olduğu önemli değil enflasyonu kontrol edebilecek bir hükümete ihtiyacımız var” diyor.
Aynı sandıkta ilk kez oy kullanan 22 yaşındaki psikoloji öğrencisi Halime Şefik de şunları söyledi: "Demokrasiye inanıyorum. Pakistan'ı kızlar için daha güvenli hale getirebilecek bir hükümet istiyorum."
Oy verme merkezleri yerel saatle sabah 8.00'de açıldı ve saat 17.00'de kapanması gerekiyordu ancak bu süre bir saat daha uzatıldı.
Yetkililer, halihazırda şiddet olaylarıyla gölgelenmiş bir seçimin güvenliğini sağlamak için 650.000'den fazla ordu, milis ve polis personelini görevlendirdi.
'Güvenlik önlemleri'
Çarşamba günü Pakistan'ın güneybatısında adayların ofislerinin önünde meydana gelen iki bombalı saldırıda en az 28 kişi ölmüş, 30'dan fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılar saatler sonra IŞİD grubu tarafından üstlenildi.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Pakistan'da son zamanlarda meydana gelen saldırılarda "kıymetli hayatların kaybedildiğini" ve "güvenlik önlemlerinin kanun ve düzen durumunu korumak ve potansiyel tehditlerle başa çıkmak için gerekli olduğunu" söyledi.
Sözcü yaptığı açıklamada "Ülke genelinde mobil hizmetin geçici olarak askıya alınmasına karar verildi" dedi.
Dışişleri Bakanlığı, komşuları İran ve Afganistan ile olan kara sınırlarının da güvenlik önlemi olarak Perşembe günü tüm geçişlere kapatılacağını söyledi.
Dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi olan 240 milyon nüfuslu nükleer silaha sahip ülkede seçim rakamları hayret verici.
Yaklaşık 18.000 aday ulusal ve dört eyalet meclisinde yer almak için yarışıyor. Bunlardan ilkinde 266 sandalye doğrudan yarışırken, 70 sandalye kadınlar ve azınlıklar için ayrılmış durumda ve eyalet parlamentolarında 749 sandalye bulunuyor.
Tablolar değişti
Perşembe günkü seçim 2018'dekine benzer bir hava taşıyor, ancak tablo tersine dönmüş durumda.
O zaman Şerif yolsuzluktan aldığı bir dizi mahkumiyet nedeniyle adaylıktan diskalifiye edilmiş, Han ise ordunun desteğinin yanı sıra gerçek bir halk desteğiyle iktidara gelmişti.
Anket şirketi Gallup Pakistan'ın Genel Müdürü Bilal Gilani, "Pakistan seçimlerinin tarihi hem hile hem de bir siyasi partiyi kayırma iddialarıyla dolu. 2018'de de benzer durumlar yaşandı" dedi.
"Bu, ordunun yönettiği yönetilen bir demokrasi."
Ancak son seçimden farklı olarak muhalefet partisinin adı oy pusulalarından çıkarıldı ve PTI'nın seçtiği adaylar bağımsız olarak yarışmak zorunda kaldı.
Pakistan'ı 1992'de Dünya Kupası'nda zafere taşıyan eski bir uluslararası kriket oyuncusu olan İmran Han, geçen hafta vatana ihanet, yolsuzluk ve yasadışı evlilik suçlarından uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı.
Analistler bu karakter suikastının ordunun PTI'nın seçtiği adayların Perşembe günkü oylamada belirleyici bir faktör olabileceği konusunda ne kadar endişeli olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Şerif iktidar çoğunluğunu kazanamazsa, büyük olasılıkla bir ya da daha fazla küçük ortakla koalisyon kurarak iktidarı ele geçirecek. Bu ortaklar arasında şu anda Bilaval Butto Zerdari tarafından yönetilen bir başka aile hanedanı olan Pakistan Halk Partisi (PPP) de bulunuyor.
Anket şirketleri, seçimlerin halkın son yıllardaki en "umutsuz" halini almasına yol açtığını belirtiyor.
Gözlemciler, seçimi kim kazanırsa kazansın, ekonomisi paramparça olmuş, derin bir şekilde bölünmüş bir ülke devralacağını söylüyor.
Pakistan’da enflasyon yüzde 30'a yaklaştı, rupi üç yıldır serbest düşüşte ve ödemeler dengesi açığı ithalatı dondurarak endüstriyel büyümeyi ciddi şekilde engelliyor.
Kaynak: Mepa News, AFP