Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından Pakistan içindeki TTP saldırılarının arttığı gözlemleniyor. Bu paralelde Afganistan'daki IŞİD saldırılarında da artış yaşandı.
Son bir ay içerisinde Pakistan'da 35 saldırı düzenlendiği, bunların büyük bir kısmını TTP'nin gerçekleştirdiği ve su saldırı düzeyinin, Şubat 2017'den bu yana en yüksek düzey olduğu ifade ediliyor.
'Güney Asya Terörizm Portalı' araştırmasına göre 2017 yılı başından bu yana Pakistan'da ölümle sonuçlanan saldırılar
Taliban'ın Afganistan'da yönetime gelmesinin ardından, ABD ve eski yönetimin elindeki hapishanelerden serbest bırakılan mahkumlar arasında çok sayıda TTP mensubu ve yöneticisi de bulunuyordu.
Pakistan-Afganistan sınırındaki kabiile bölgelerien geri dönen bu kişilerin TTP etkinliğini artıracağı düşünülüyordu.
Afganistan'da IŞİD saldırıları
Pakistan'daki TTP saldırılarına paralel olarak Afganistan'da da IŞİD'in düzenlediği saldırılarda artış yaşandığı dikkat çekiyor.
IŞİD, özellikle Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından, tamamına yakını Nangargar ilinde olmak üzere Kabil, Kunduz ve Pervan gibi illerde de saldırılar düzenledi.
Bu saldırılarda birçok Taliban üyesinin öldürüldüğü ifade edildi.
Taliban da bu saldırılara paralel olarak IŞİD mensuplarına ve IŞİD bağlantılı kişilere yönelik güvenlik operasyonlarını artırmış durumda.
TTP yeniden güç kazanıyor
2014 yılının ardından ABD ve Pakistan'ın Zarb-i Azb Operasyonu sonrası Pakistan sınırından büyük ölçüde çıkarılan TTP ve yabancı güçler, uzun süre eski gücüne kavuşamadı. Yabancı savaşçılardan müteşekkil gruplar halen bölgeye dönemezken, birçoğu Afganistan içlerinde faaliyet göstermeye başladı.
TTP saldırıları, özellikle 2018 yılından sonra artmaya başlarken, 2020 yılı hem siyasi hem de askeri açıdan TTP için yeniden yükseliş yılı oldu.
2020 yılı içerisinde TTP, kabile bölgelerindeki saldırılarını artırırken, grubun tek bir çatı altında birleştirilmesi için ciddi çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalara, Müftü Ebu Mansur Asım (Nur Veli Mesud) liderliğindeki TTP'nin merkezi yapılanması öncülük etti.
Son süreçle beraber TTP, Zarb-i Azb öncesinde dahi ulaşamadığı bir siyasi genişliğe ulaşmış oldu. 2014'ten önce TTP'den ayrı olan yapıların da ana gruba katılması, bölgede yapının yeniden güçleneceği tahminlerine yol açıyor.
TTP saldırılarının şiddetlenmesiyle, Pakistan hükümeti güçlerinin özellikle Afganistan sınırındaki bölgelerde kontrolü kaybedebileceği ifade ediliyor.
Kaynak: Mepa News