Arakan asıllı Pakistan vatandaşı Ahmed Gulam Rabbani, 2002 yılında, herhangi bir olayla ilgisi olmayan yoksul bir taksi şoförüyken Pakistan istihbaratı tarafından alıkonuldu ve para karşılığında ABD’ye satıldı.
20 yıl hiçbir suçlama olmaksızın Guantanamo’da ağır işkencelere maruz kalan ve ancak geçtiğimiz haftalarda serbest kalan Ahmed Gulam Rabbani, tutsaklık sürecinde tanık olduğu anları resmetti.
Pakistan'ın Karaçi kentinde 15 Mayıs'a kadar sürecek "Unutulmamış Ay: Guantanamo Körfezi'nden Özgürleştirici Sanat" adlı bir resim sergisi düzenleyen Rabbani, Arab News'e yaptığı açıklamada sanatıyla, herhangi bir suçlamayla bile karşı karşıya kalmadan hapiste geçirdiği yılların "acısını, ızdırabını, kanını ve göz yaşlarını" tasvir ettiğini söyledi.
"Resimlerimde acılarımı kullandım"
Rabbani, insanların kendisine resimlerinde hangi renkleri kullandığını sorduğunu, yanıt olarak ise "Renkleri değil, acıyı, ızdırabı, kanı ve gözyaşlarını kullandığını" dile getirerek "20, 21 yıllık acımdı kullandığım. Bu renklerin ne olduğunu bilmiyorum. Bu benim acımdır." diye konuştu.
Rabbani, resim yapmaya Guantanamo cezaevinde başladığını belirtirken o süreçte cezaevindeki yetkililerin çalışmalarına el koyduğunu söyledi.
İşkence edildiği anları tasvir eden resimlere de el konulduğunu ifade eden Rabbani, Guantanamo'da geçirdiği gözaltı sürecinde mahkumların insan haklarından yoksun bırakıldıklarını vurguladı.
Rabbani Pakistan tarafından 5 bin dolar karşılığında ABD'ye teslim edilmişti
2002 yılında Karaçi şehrinde Pakistanlı güçlerce tutuklanan ve ABD'ye teslim edilen Ahmed Rabbani, bu tarihten itibaren mahkum olarak tutuluyordu. Kardeşi Abdurrahim de aynı tarihlerde Karaçi'de tutuklanmıştı.
Farklı bir kişiyle karıştırılması sonucu yakalandığı belirtilen Rabbani, Pakistan tarafından 5 bin dolar karşılığında ABD'ye teslim edilmişti. "Terörist" olmakla suçlanan kişileri ABD'ye verdikleri için Washington'dan milyonlarca dolar elde ettiği belirtilen dönemin Pakistanlı hükümet yetkilileri, Guantanamo'ya gönderilen mahkumların yarısının tesliminden sorumlu tutuluyor.
Özellikle dönemin Pakistan lideri Pervez Müşerref'in birçok kişinin Guantanamo'ya gönderilmesinden bizzat sorumlu olduğu belirtiliyor.
Ahmed Rabbani'nin yakalandığı dönemde eşi hamileydi ve 5 ay sonra oğulları dünyaya gelmişti. Rabbani, salıverildikten 17 yıllık bir süre sonra bu yıl oğluyla bir araya gelebildi. Ahmed Rabbani'nin anne babası ve kız kardeşi, onun hapsedildiği dönemde vefat etmişti.
Arakan asıllı Pakistanlı Abdurrahim Gulam Rabbani ve kardeşi Muhammed Ahmed Gulam Rabbani 20 yıllık tutsaklık süreçlerinin ardından Şubat 2023 tarihinde Guantanamo'dan serbest bırakılıp Pakistan'a transfer edilmişti.
Kardeş olan iki isme Guantanamo'da tutuldukları 20 yıllık süre zarfında herhangi bir suçlama yöneltilmedi. ABD tarafından yapılan açıklamada iki ismin artık "ABD'ye yönelik önemli bir tehdit oluşturmadığı" belirtildi.
20 yıllık tutsaklık sürecinde kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmeyen ve mahkemeye çıkarılmayan Rabbani, buna rağmen keyfi olarak Guantanamo'da tutuldu ve işkence gördü. Rabbani'nin Guantanamo'ya gönderilmeden önce 545 gün boyunca CIA yetkililerinin işkencelerine maruz kaldı.
Guantanamo'da şimdiye kadar 780 kişi tutuldu. Bunların bir kısmı ülkelerine geri gönderilerek aileleriyle tekrar buluşma imkanına kavuşsa da büyük bir kısmı bu imkana sahip olamadı. Mahkumların bir kısmı Guantanamo'da hayatını kaybederken, bir kısmı da ailelerinden uzaktaki farklı ülkelerde zorunlu ikamete mecbur edildi. Birçok mahkumun yakınları ise, kendileri Guantanamo'dayken hayatlarını kaybetti.
Kaynak: Mepa News