Pakistan'ın Afganistan'da gerçekleştirdiği katliama dair neler biliniyor?

Pakistan'ın geçtiğimiz gün Afganistan'da gerçekleştirdiği katliamda en az 46 sivil hayatını kaybetti.

Pakistan ordusu tarafından Afganistan'da gerçekleştirilen ve çok sayıda sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırının yankıları sürüyor.

Saldırının ardından Afganistan İslam Emirliği yönetimi Pakistan'ı kınarken, askeri olarak saldırıya misillemede bulunulacağı ifade ediliyor.

Saldırı nasıl gerçekleşti?

Saldırı 24 Aralık gününü 25 Aralık'a bağlayan gece düzenlendi.

Pakistan ordusunun savaş jetleri, Afganistan'ın sınır hattındaki Paktika ilinin Birmil ilçesine bağlı Laman yerleşimini hedef aldı.

Saldırı kapsamında en az 4 noktanın şiddetli bir şekilde bombalandığı, yerleşimde geniş çaplı bir tahribat oluştuğu ifade edildi.

Saldırı sebebiyle bölgede sivillerin yaşadığı çok sayıda ev yıkılarak kullanılamaz hale geldi.

Kaç sivil hayatını kaybetti?

Saldırı sebebiyle yaşanan can kayıplarını tespit etmek de saatler sürdü.

Saldırının ardından 15 olarak açıklanan can kayıpları daha sonra arama kurtarma çalışmalarında yeni cesetlerin bulunmasıyla birlikte 46 olarak güncellendi.

Saldırıda 6 sivilin de yaralandığı belirtildi. Saldırıda ölen ve yaralanan sivillerin büyük bir çoğunluğunu ise kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Afganistan İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı Hamdullah Fıtrat, Pakistan tarafından düzenlenen saldırının 46 kişinin ölümüne, 6 kişinin de yaralanmasına yol açtığını kaydetti. Fıtrat, kurbanların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu bildirdi.

Kimler hedef alındı?

Saldırıda hedef alınan bölgede daha önce Pakistan'ın saldırılarından kaçarak Afganistan'a sığınan Peştun siviller yaşıyordu.

Pakistan'a bağlı Veziristan ve çevresinde yaşayan bu siviller, Pakistan ordusunun 2000'li yılların başlarından bu yana düzenlediği şiddetli saldırılar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kalarak mülteci durumuna düştü. Özellikle 2014 yılındaki ABD ve Pakistan'ın ortaklaşa düzenlediği saldırılar sebebiyle bir milyondan fazla kişi mülteci olarak evlerini terk etmiş, bunların önemli bir bölümü Afganistan'a sığınmıştı.

Pakistan ordusu işte bu mültecilerin yaşadığı bir köyü hedef aldı. Pakistan yönetimine bağlı kaynaklar saldırıda hedef alınan bölgenin Pakistan Talibanı'na (TTP) ait merkezler olduğunu iddia etse de iddia bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Saldırı bir ilk mi?

Tepkilere yol açan saldırı bir ilk değil.

Pakistan ordusu daha önce de Afganistan topraklarını hedef alan birçok saldırı gerçekleştirmiş, bu saldırılarda çok sayıda sivil yaşamını yitirmişti.

Afganistan'da ABD işgalinin sona erdiği 2021 yılı sonrasında söz konusu saldırılarda artış yaşandı.

Örneğin 16 Nisan 2022 tarihinde Pakistan ordusunun Afganistan'ın doğusunda düzenlediği saldırıda en az 47 Afgan sivil can verdi.

18 Mart 2024 gecesi düzenlenen benzer bir saldırıda da en az 8 sivil öldü.

Pakistan ordusu sınır hattındaki sivil yerleşimleri düzenli olarak bombalamaya devam etti.

Afgan yönetimi ne açıklama yaptı?

Afganistan İslam Emirliği yönetimi saldırıyı şiddetli bir şekilde kınayarak misilleme tehdidinde bulundu.

Afganistan Savunma Bakanlığı saldırının cevapsız kalmayacağını vurguladı.

Öte yandan Afganistan Dışişleri Bakanlığı da ülkedeki Pakistan maslahatgüzarını çağırdı ve Pakistan'a protesto notası verdi.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Pakistan'ın sivil hükümet temsilcileri Kabil'de Afgan yetkililerle diyalog halindeyken, Pakistan ordusunun Afganistan hava sahasını ihlal etmesi ve sivilleri şehit etmesi, Pakistan'daki bazı çevrelerin iki ülke ilişkilerinde güven sarsıcı ve sürtüşmelere yol açmaya yönelik kasıtlı bir girişimi olarak algılanmaktadır."

Bundan sonra ne olacak?

Saldırı sonrasında Afganistan'ın özellikle sınırdaki Pakistan ordu güçlerini hedef alan misilleme saldırılarında bulunması bekleniyor.

Pakistan'ın bölgede daha önce gerçekleştirdiği sivil katliamlarına karşılık olarak Afganistan sınır hattındaki karakollara saldırılar gerçekleştirmişti.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında Pakistan'a bu konuda uyarıda bulundu:

"Afganistan İslam Emirliği, ülkeyi büyük güçlere karşı savunma konusundaki köklü geçmişiyle, toprak bütünlüğünün ihlal edilmesini şiddetle reddetmekte ve Afganistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir.

Ayrıca Pakistan tarafı, Afganistan'ın milli egemenliğini korumanın Afganistan İslam Emirliği'nin kırmızı çizgisi olduğu, bu tür eylemlerin son derece sorumsuzca görüldüğü ve kaçınılmaz olarak yansımaları olacağı konusunda açıkça bilgilendirilmiştir."

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri