Parkinson hastalığına dair yeni bulgular

Bilim adamlarının araştırmaları başta Parkinson olmak üzerebirçok hastalığın nedenlerine ilişkin yeni bulgulara erişilmesini sağladı.

Alman araştırmacılar, beyin hücrelerinde ve nöronlarındaki sinir sinyallerinde oluşan bozukluk nedeniyle beynin bir kısmının hasar görebileceğini söyledi. Araştırmacılar, sinir hücrelerindeki iletişim bozukluğunun, Parkinson hastalığının temel nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

Beyin konusunda yapılan bir diğer araştırmada da kedilerdeki bir tür parazitin insanın davranışlarının değişmesine, iş ve ticaret alanlarında tehlikeli davranış eğilimlerinin güçlenmesine neden olabileceğini ortaya koydu.

Erlangen’deki Friedrich-Alexander Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yürüttüğü çalışmalar sonucunda nöronlar arasında bağlantı noktaları oluşturan sinir liflerindeki güç kaynaklarının devre dışı kalmasının sinir bağlantılarının tahribatına ve beyin hücrelerinde hasara neden olabileceğini tespit edildi. Bu durumun genellikle Parkinson gibi hastalıklara sahip olan kişilerde gerçekleştiği kaydedildi.

Bir metre uzunluğundaki sinir lifleri nöronlar arasındaki iletişimi sağlıyor. Bilim adamları şimdiye kadar nöronların canlılıklarını nasıl kaybettiklerini çözebilmiş değil. Ancak Dr. Arinma Brouts, Profesör Pete Weiner ve kök hücre biyolojisi alanındaki araştırmacılar, beyin hücrelerindeki sinyal trafiğinin bu tür hastalıklara neden olduğunu gözlemlediklerini ifade ettiler. Sağlıklı nöronlarda alfa-sinosinin olarak adlandırılan bir protein türünün bazen tabakalar veya bloklar halinde biriktiğini ve bunun iletişim bozukluğuna neden olan sinir liflerine ve sinir ağ noktalarına zarar verdiğini kaydettiler.

Araştırmacılar ilk deneylerinde, söz konusu protein bloklarının birikimini azaltmayı başararak sinir lifleri yoluyla bilgi iletme sürecini geliştirdi. Brouts, “Çalışmamızın sonuçları, Parkinson hastalığının tedavisi için ne gibi stratejiler geliştirileceği konusunda yeni bilgiler edinebileceğimizi gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Proceedings of the Royal Society B dergisi, uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekibin kedilerde bulunan toksoplasma gondii adlı parazitin bulaştığı gönüllülerin ve genç iş adamlarının davranışlarının incelediği araştırmayı yayınladı. Baş ağrısı ya da grip benzeri belirtileri olan bu parazite dair herhangi bir belirti görülmediği, dünyanın ise 4’te 1’inde bulunduğuna inanılıyor. Hastalığın, iyi pişmemiş et ya da kedi dışkısından kaynaklandığı düşünülüyor.

Bilim insanlarının söz konusu parazitin enfekte edildiği farelerin davranışlarında değişiklikler gözlemlediği ifade edildi. Ardından söz konusu paraziti gönüllü olarak araştırmaya katılan bin 500 öğrenciye enfekte edilmesine karar verildi. Gönüllülerin tükürüklerinden örneklerin yanı sıra çalışma hayatına başlamaya yönelik bir konferansa katılan 200 kişinin görüşlerini not aldılar. Analiz sonuçlarında parazitlerin enfekte edildiği öğrencilerin yüzde 22’sinin diğer öğrencilere kıyasla önde gelen işadamları olmak için 1,4 kat daha nitelikli oldukları tespit edildi.

Konferansa katılan iş adamlarının örneklerinin analizinde ise parazitin enfekte edildiği kişilerin enfekte edilmeyen kişilere kıyasla ticari projelerde 1,8 kat daha fazla girişken olduğu tespit edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Muhammed Ali Hayatını Kaybetti

Haberler Haberleri