Pentagon, Cumartesi günü Hindistan açıklarında vurulan Japonya'ya ait bir kimyasal tankerin "İran'dan ateşlenen" bir insansız hava aracı tarafından hedef alındığını ve bunun Kızıldeniz'in ötesinde ticari gemiciliğe yönelik risklerin arttığının bir işareti olduğunu söyledi.
Pentagon, ilk kez İran'ı gemileri doğrudan hedef almakla açıkça suçladı.
Saldırı, İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’ye yönelik hedef gözetmeyen bombardımanlarına karşılık Husilerin Kızıldeniz’den geçen ticari gemileri hedef aldığı bir döneme denk geldi.
Pentagon'dan yapılan açıklamada Cumartesi günkü Hint Okyanusu saldırısının yerel saatle sabah 10.00 sularında gerçekleştiği ve gemide herhangi bir can kaybına yol açmadığı belirtilirken, çıkan yangının söndürüldüğü ifade edildi.
ABD ordusu "Hindistan'daki bir varış noktasına doğru ilerlerken gemiyle iletişim halinde olmaya devam ediyor" diye ekledi.
İnsansız hava aracı saldırısının Hindistan kıyılarının 200 deniz mili (yaklaşık 370 kilometre) açığında gerçekleştiği belirtilen açıklamada, civarda ABD Donanmasına ait herhangi bir geminin bulunmadığı da ifade edildi.
Pentagon açıklamasında MV Chem Pluto isimli geminin Liberya bayrağı altında seyrettiği ve Hollandalı bir şirket tarafından işletildiği, ancak geminin bir Japon şirketine ait olduğu belirtildi.
Bir deniz güvenlik şirketi olan Ambrey, " kimyasal madde tankerinin İsrail bağlantılı olduğunu" ve Suudi Arabistan'dan Hindistan'a gitmekte olduğunu söyledi.
Wall Street Journal, MV Chem Pluto'yu işleten Hollandalı şirketin "İsrailli deniz ticareti devi Idan Ofer ile bağlantılı olduğunu" bildirdi.
AFP'ye konuşan bir ABD donanma yetkilisi, "Bir uçak gönderildi ve geminin üzerine ulaşarak söz konusu geminin ve mürettebatının güvenliğini sağladı” dedi ve ekledi:
"Gerektiğinde yardım sağlamak üzere bir Hint donanması savaş gemisi de gönderilmiştir."
Saldırının sorumluluğuna ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
ABD'li bir yetkiliye göre, geçtiğimiz ay İsrail'e ait bir kargo gemisi Hint Okyanusu'nda İran Devrim Muhafızları tarafından düzenlendiğinden şüphelenilen bir drone saldırısında vurulmuştu.
Ambrey'e göre, İsrail'e bağlı bir şirket tarafından yönetilen Malta bandıralı geminin, insansız hava aracının yakınında patlaması sonucu hasar gördüğü bildirildi.
ABD savaş gemisi hedef alındı
Pentagon'a bağlı Merkez Komutanlığı (Centcom), eski adı Twitter olan X'te yaptığı açıklamada, ABD savaş gemisi Laboon'un Cumartesi günü "Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerden kaynaklanan" dört saldırı dronunu düşürdüğünü ve herhangi bir yaralanma ya da hasar rapor edilmediğini söyledi.
Bir saldırı drone'unun Norveç bandıralı MV Blaamanen adlı tankere yaklaştığı, Hindistan bandıralı MV Saibaba adlı bir başka tankerin ise "tek yönlü bir saldırı drone'u tarafından vurulduğu ve herhangi bir yaralanma rapor edilmediği" belirtildi.
Bu arada Centcom, Husilerin Cumartesi günü Kızıldeniz nakliye hatlarına iki gemisavar balistik füze ateşlediğini ancak "hiçbir geminin isabet almadığını" belirtti.
Centcom, "Bu saldırılar, 17 Ekim'den bu yana Husi militanları tarafından ticari gemiciliğe yönelik 14. ve 15. saldırılardır" dedi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Kızıldeniz'de deniz taşımacılığına yönelik saldırılar, çok daha uzun süren seferlerin yüksek yakıt maliyetlerine rağmen büyük firmaları kargo gemilerini Afrika'nın güney ucuna yönlendirmeye sevk etti.
Cumartesi günü İran Devrim Muhafızları'ndan bir yetkili, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmaması halinde diğer deniz yollarının da kapatılacağı uyarısında bulunmuştu.
İran'ın Tasnim haber ajansının aktardığına göre Muhammed Rıza Nakdi, "Bu suçların devam etmesi halinde Amerika ve müttefikleri yeni direniş güçlerinin ortaya çıkmasını ve diğer deniz yollarının kapatılmasını beklemelidir" dedi.
Nakdi'nin bahsettiği deniz yolları arasında Akdeniz de var.
Kaynak: Mepa News, AFP