Bağdat hükümeti Maliye Bakanı Ali Allavi, dün Parlamento’da yeni yıl bütçesinin tartışıldığı oturumda, ülkenin toplam borç hacminin ulusal gelirin yüzde 80 ile 90'ını oluşturduğunu söyledi.
Allavi şu anda Irak’ın dış borcunun 160 trilyon dinar (yaklaşık 133,3 milyar dolar) olduğunu belirtti.
Irak'ın 1991’de Kuveyt'i işgali nedeniyle patlak veren Körfez Savaşı'nın tazminatı olan 40 milyar dış borcun Kuveyt ve Suudi Arabistan'a olduğunu hatırlatan Allavi, Körfez ülkelerinin şu an bu konuda herhangi bir talepte bulunmadıklarını söyledi.
Öte yandan Bağdat hükümeti, 1980'lerde İran-Irak savaşı sırasında dönemin Saddam Hüseyin rejimi tarafından Suudi Arabistan’dan sağlanan silahlar ve destek karşılığında bu ülkeye olan 40 milyar dolarlık borcu ödemeyi kabul etmiyor.
Allavi ayrıca 25 milyar dolar dış ve 55 trilyon dinar (46 milyar dolar) iç borçlarının olduğunu aktardı.
1991'de, Bağdat'ı Kuveyt'in işgalinden doğrudan zarar gören kişilere, şirketlere, devlet kurumlarına ve diğerlerine 52.4 milyar dolar ödemeye mecbur eden uluslararası bir tazminat komisyonu kuruldu.
Bağdat hükümeti, koronavirüsün etkisiyle küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesi ve finansal gelirlerde yaşanan düşüş nedeniyle 2020 bütçesini henüz onaylamadı.
Maliye Bakanlığı daha önce, hükümet ve parlamentonun bu yılın geri kalan üç ayı için bir bütçeyi onaylayacağını açıklamıştı.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Mart ayı verilerine göre Irak, günde ortalama 4,5 milyon varil petrol ile dünyanın ikinci en büyük petrol üreticisi konumunda.
Bağdat hükümeti, ülkenin yıllık bütçesinin yüzde 97’sini finanse etmek için petrol gelirlerine bel bağlıyor.