Poşet çaylar suya yüksek oranda plastik bırakıyor

Yapılan yeni bir araştırma bazı poşet çayların bardaklarda milyarlarca mikroskobik plastik parçacık bırakmış olabileceğini ortaya koydu.

Kanadalı araştırmacılar, bazı plastik çay poşetlerinin suya yüksek miktarda plastik bıraktığını açıkladı.

İnce plastiklerin musluk suyunda, şişelenmiş suda ve bazı yiyeceklerde yaygın olarak bulunduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise içme suyundaki bu moleküllerin risk teşkil etmediği görüşünde. Kuruluş, bulguların "sınırlı bilgiye" dayandığını belirterek konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini savundu.

Kanada'nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nden araştırmacılar her çeşit plastik atığın "5 milimetreden az" küçük parçaları olarak bilinen ince plastiklerin sağlık üzerindeki etkilerini daha fazla araştırma çağrısı yaptı.

Çay poşetleri çoğunlukla kağıttan üretiliyor. Ancak bazı markalar ürünleri için bir çeşit plastik ağ kullanmaya başladı.

Araştırmalarında plastik ile paketlenmiş dört farklı türde ticari çayı inceledi. Çayı çıkardılar ve boş torbaları 95 dereceye kadar ısıtılmış sıcak suda beklettiler. Bir plastik çay poşetinin sıcak su içinde yaklaşık 11,6 milyar küçük parçacık ve 3,1 milyar daha küçük nano-parçacık bıraktığını gördüler. Yapılan açıklamalar söz konusu moleküllerin çıplak gözle tamamen görülemeyeceği yönünde.

Çevre Bilimi ve Teknolojisi Dergisi'nde yayınlanan çalışmada bir çay poşetinden salınan partiküllerin diğer gıdalardaki plastik partiküllerden birkaç kat daha fazla olduğu belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Kanada tek kullanımlık plastikleri yasakladı
Araştırma: Gothenburg Üniversitesi filtre kahve ile Türk kahvesini karşılaştırdı
"Artık dünyaya yağmurla beraber plastik yağıyor"

İnsan ve Yaşam Haberleri